Saslušanje na Sudu u Canberri
1

Teško djetinjstvo uzrok mnogih tuča mladog Bosanca u Australiji

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ermin Mehić, jedan od tri Bosanca koji su u septembru prošle godine učestvovali u napadu na prodavača u jednoj australskoj prodavnici, pravdao se na sudu "teškim djetinjstvom", koje je proveo u okolini Srebrenice.

Emir Ajetović (22), Aldin Kahrić (26) i Ermin Mehić (24) su, pišu australski mediji, fizički napali prodavača, koji ih je pokušao spriječiti u krađi energetskih pića i drugih stvari u gradiću Civicu. Trojka je odmah uhapšena, a Ajetović i Kahrić pušteni su na uslovnu slobodu nakon priznanja krivice, dok se Mehić izjasnio da nije kriv za navedeno krivično djelo.

Okružni sud u Canberri jučer je ponovo saslušao Mehića i njegovu odbranu, koji su izjavili kako je mladi Bosanac imao teško djetinjstvo u toku rata u BiH i to bi moglo biti uzrok svih njegovih problema sa zakonom.

Sud je naveo da je Mehić do sada učestvovao u više od 50 tuča i da nakon napada na prodavača nije pokazao veliko kajanje, iako je žrtvi poslao pismo izvinjenja. Njegovi prijatelji, Ajetović i Kahrić, prvi su počeli udarati prodavača, a Mehić se priključio kasnije i udarao u glavu nevinog čovjeka, kojem je trebalo četiri mjeseca da se oporavi.

Sudu je pojašnjeno kako je Mehić musliman, koji je nekoliko godina djetinjstva proveo "u okruženju smrti i uništenja" u blizini Srebrenice. Mehićev advokat kazao je kako njegov štičenik zbog toga posjećuje psihologa, koji mu pomaže da se suoči sa problemima iz prošlosti.

Sutkinja Lorraine Walker je izjavila kako Mehićev čin nije bio izazvan. Konačnu presudu sud će donijeti narednog mjeseca.