Čeka se nalog Australijske policije
0

Kujundžija: Za sada nema naloga za hapšenje Mehičevića

SRNA
Foto: theaustralian.com.au
Foto: theaustralian.com.au
Australijska savezna policija (AFP) ne može da potvrdi niti da negira da li će objaviti nalog za hapšenje lidera Centra za islamske studije u Melburnu Haruna Mehičevića, koji se trenutno nalazi u BiH.

"Politika AFP je da ne potvrđuje, ne negira, ko je ili ne predmet istrage. Također, ne pružamo komentare o statusu istrage niti komentarišemo šta će se dalje dešavati u israzi", ističe se u saopćenju policije dostavljenom Srni.

Kancelarije Centra u Melburnu nešto ranije pretresla je australijska savezna i policija države Viktorija usljed optužbi za terorizam, dok je Mehičević ispitan u stanici u Mostaru.

Mehičević, koji je tokom pretresa kancelarija u Melburnu bio u BiH, dao je izjavu u Mostaru, ali je kasnije oslobođen, jer australijska policija nije objavila nalog za njegovo hapšenje.

Ambasador BiH u Australiji Damir Arnaut rekao je australijskim medijima da je odmah nakon pretresa kancelarija poslao dopis vlastima BiH u kojima je u slučaju Mehičevića tražio najviši nivo saradnje sa australijskim vlastima.

U dopisu, Arnaut je upozorio da bi hapšenje u Melburnu potencijalno moglo da naškodi imidžu zajednice BiH u Australiji.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Željka Kujundžija rekla je australijskom dnevniku "Age" da je Mehičević došao u policijsku stanicu u Mostaru, nakon što je na lokalnim medijima objavljena vijest o pretresima u Melburnu.

Ona je istakla da je Mehičević još u BiH i da policija nije dobila zahtjev od Australije za njegovo hapšenje.

Australijska savezna i državna policija pretresla je 12 adresa u Melburnu, gdje je zaplijenila materijal u kojem se podstiče na terorizam.

Optužen je 23-godišnji Adnan Karabegović za prikupljanje dokumentacije u vezi sa pripremom terorističkog djela. On će se pred sudom u Melburnu pojaviti u decembru, a do tada će ostati u zatvoru.