{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud u Australiji odbio kauciju Adnanu Karabegoviću

S
25.9.2012. u 11:23
0
1
Sud u Australiji odbio kauciju Adnanu Karabegoviću
0
Sud u Australiji odbio kauciju Adnanu Karabegoviću
Sud u Australiji odbacio je mogućnost oslobađanja uz kauciju Adnana Karabegovića (23), koji je u Melbournu uhapšen nakon pretresa kancelarija Islamskog centra "Al Furqan" na čijem je čelu Harun Mehičević, porijeklom iz BiH.
Karabegović je zatražio da bude oslobođen, uz kauciju, pred sudom u Melburnu, ali je sudija Charlie Rozencwajg izjavio da optuženi nije ukazao neke vanredne okolnosti na osnovu kojih bi to bilo učinjeno.

Sudija je naglasio da slučaj, koji je izgradilo tužilaštvo, ne može biti opisan kao slab.

Tužilac Jeremy Rapke istakao je da je Karabegović bio posvećen svom cilju, da je govorio da će uništiti vjerski objekat i kod njega je pronađen materijal za pravljenje bombe. On je naveo da je Karabegović govorio i da će ići u BiH da vrši obuku.

Karabegovićev advokat Rob Stary rekao je sudu da njegov klijent ima trudnu suprugu i da bi, ukoliko bude oslobođen uz kauciju, radio i živio sa ocem.

Karabegović je optužen prema četiri tačke optužnice za prikupljanje dokumenata povezanih sa pripremama ili pomoć u terorističkom činu.

U januaru ove godine Karabegović je razvio transparent sa nadvožnjaka na kojem je pisalo "Povucite vojnike iz muslimanskih zemalja, vi prljave svinje".

Istog dana razvio je i transparent na kojem je pisalo "Povucite vojnike iz muslimanskih zemalja, prljavi nevjernici".

Kada je policija tokom ovog mjeseca pretresla Karabegovićevu kuću u jugoističnom dijelu Melbourna, pronađeni su magazini inspirisani Al Qaidom.

Australijska savezna policija i policija države Viktorija pretresle su prije nekoliko sedmica kancelarije Centra za islamske studije "Al Furqan" u Melbournu zbog optužbi za terorizam.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: