The Observer
0

Teška sedmica za liberalne demokrate

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanski dnevnici se u nedjelju osvrću na predstojeću "kritičnu" sedmicu za liberalne demokrate, dok se poslanici spremaju glasati o povećanju studentske školarine, što je izazvalo žučnu raspravu i masovne demonstracije.

Predizbona "klegomanija" je sada daleka prošlost, konstatira The Observer, a vođa Liberalno-demokratske stranke Nick Clegg se od predmeta obožavanja pretvorio u predmet mržnje.

Kolumnist ovog lista predviđa trostruki rascjep među liberalnim demokratskim zastupnicima; on vjeruje da će Clegg preživjeti poslaničku pobunu (zbog prekršenog obećanja o školarinama), ali ističe da će njegova reputacija biti trajno i nepopravljivo narušena.

Sunday Telegraph na naslovnici piše o svađi između Clegga i ministra poduzetništva Vincea Cablea, dvojice čelnih liberalnih demokrata, u vezi s "haotičnim" stavom stranke o porasta školarina.

Ministar Cable je upozorio potpredsjednika vlade Clegga da će budućnost opozicije biti dovedena u pitanje ako on ne glasa za povećanje školarina.

Independent on Sunday opširno piše o ovom pitanju, navodeći da usprkos ogromnom pritisku svojih stranačkih kolega, kao i armije bijesnih i izdanih studenata (pa i "devetogodišnjaka koji ga proganjaju na ulici"), Clegg tvrdi da postupa ispravno, da se ne stidi prekršenog obećanja i ističe da su i konzervativci i laburisti, još prije izbora, bili odlučni da uvedu promjene u sustav financiranja sveučilišta. Studenti bi isto prošli ko god da je došao na vlast, objašnjava Clegg.

Čelnik laburista Ed Miliband, međutim, optužuje vladajuću koaliciju za "kulturni vandalizam", u pokušaju da eksploatira rastuću krizu u Liberalno-demokratskoj stranci i oživi svoje posrnulo vodstvo nad vlastitom strankom, piše na naslovnici Observer.