|

Teška sedmica za liberalne demokrate

Teška sedmica za liberalne demokrate
0
F
FENA
5.12.2010. u 16:57
0
komentara
0

dijeljenja
Teška sedmica za liberalne demokrate Foto: Ilustracija
Britanski dnevnici se u nedjelju osvrću na predstojeću "kritičnu" sedmicu za liberalne demokrate, dok se poslanici spremaju glasati o povećanju studentske školarine, što je izazvalo žučnu raspravu i masovne demonstracije.
Predizbona "klegomanija" je sada daleka prošlost, konstatira The Observer, a vođa Liberalno-demokratske stranke Nick Clegg se od predmeta obožavanja pretvorio u predmet mržnje.

Kolumnist ovog lista predviđa trostruki rascjep među liberalnim demokratskim zastupnicima; on vjeruje da će Clegg preživjeti poslaničku pobunu (zbog prekršenog obećanja o školarinama), ali ističe da će njegova reputacija biti trajno i nepopravljivo narušena.

Sunday Telegraph na naslovnici piše o svađi između Clegga i ministra poduzetništva Vincea Cablea, dvojice čelnih liberalnih demokrata, u vezi s "haotičnim" stavom stranke o porasta školarina.

Ministar Cable je upozorio potpredsjednika vlade Clegga da će budućnost opozicije biti dovedena u pitanje ako on ne glasa za povećanje školarina.

Independent on Sunday opširno piše o ovom pitanju, navodeći da usprkos ogromnom pritisku svojih stranačkih kolega, kao i armije bijesnih i izdanih studenata (pa i "devetogodišnjaka koji ga proganjaju na ulici"), Clegg tvrdi da postupa ispravno, da se ne stidi prekršenog obećanja i ističe da su i konzervativci i laburisti, još prije izbora, bili odlučni da uvedu promjene u sustav financiranja sveučilišta. Studenti bi isto prošli ko god da je došao na vlast, objašnjava Clegg.

Čelnik laburista Ed Miliband, međutim, optužuje vladajuću koaliciju za "kulturni vandalizam", u pokušaju da eksploatira rastuću krizu u Liberalno-demokratskoj stranci i oživi svoje posrnulo vodstvo nad vlastitom strankom, piše na naslovnici Observer.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.