Svijet
0

TEPCO priznao: Fukushima ispušta radioaktivnu vodu u okean

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Operater u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, kompanija TEPCO, priznala je da oštećeni reaktori ispuštaju visoko kontaminiranu radioaktivnu vodu u Tihi okean.

TEPCO je ranije negirao sumnje da je kontaminirana voda došla do mora, uprkos činjenici da je nivo radioaktivnih tvari, koje mogu uzrokovati rak, skočio u tlu i moru oko elektrane.

"Smatramo da je kontaminirana voda došla do mora", izjavio je Masayuki Ono, glasnogovornik TEPCO-a.

On navodi da zvaničnici sumnjaju da je radioakivna voda procurila iz reaktora te da najvjerovatnije curi u podzemni vodeni sistem prije nego dođe do mora.

Ranije ovog mjeseca, TEPCO je priznao da je nivo radioaktivnog cezija-134 u bunaru elektrane porastao 90 puta u samo tri dana te da je to najviša tačka još od katastrofe u martu 2011.

Ono insistira da je utjecaj radioaktivne vode na okean ograničen. "Podaci o morskoj vodi nisu pokazali nikakav abnormalni rast radioaktivnosti", rekao je.

TEPCO navodi da, na osnovu uzoraka vode, radioaktivna voda ostaje u blizini reaktora unutar zaljeva. Ovo priznanje potvrdilo je zabrinutost japanske Agencije za nuklearnu regulaciju (NRA). Ranije ovog mjeseca, organizacija je saopćila kako imaju "snažne sumnje" da su podzemne vode i okean kontaminirani.

Čelnik NRA smatra da kontaminacija okeana nije ni prestala od nesreće u martu 2011., kada su snažan zemljotres i cunami izazvali tri topljenja reaktora u elektrani.

"Željeli bismo da ponudimo naše duboko izvinjenje zbog izazivanja teških briga mnogim ljudima, posebno ljudima u Fukushimi", izjavio je Ono.