Svijet
0

U vodama ispod reaktora u Fukushimi sve viši nivo radioaktivnosti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Tepco, koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, objavila je da je u podzemnim vodama ispod reaktora izmjeren još viši nivo radioaktivnih elemenata nego prije te da je nemoguće odrediti otječe li ta voda u okean.

Tepco je u uzorku vode izvađenom u petak iz nove jame koja je nastala između reaktora i okeana, izmjerio nivo radioaktivnosti od 3000 bekerela po litri za elemente poput stroncija -90. Ta je nivo nekoliko desetaka puta viši od dopuštene za morsku vodu.

Premda je Tepco tvrdio da se voda nakuplja na mjestu udaljenijem od okeana i da ne otječe dalje, pokazalo se da nije tako jer je nivo radioaktivnosti u novoj jami dva puta viša nego u prethodnom mjerenju.

U Tepcu nisu znali objasniti zbog čega je došlo do povećanja nivoa radioaktivnosti podzemne vode u blizini Tihog okeana, ali su istaknuli da u uzorcima morske vode nije otkrivena povišena radioaktivnost. Kompanija "zasad ne može procijeniti prelijeva li se ta voda u ocean ili ne".

Nuklearna elektrana Fukushima oštećena je 11. marta 2011. godine u snažnom potresu i cunamiju koji je uslijedio, podsjeća agencija Hina.