Svijet
1

Nova izlijevanja radioaktivne vode iz Fukushime izazvala uzbunu

Klix.ba
Ozloglašena kompanija Tepco, koja upravlja stradalom japanskom nuklearnom elektranom Fukushima, optužena je za neuspjeh u prevenciji izlijevanja radioaktivne vode u okean, što je dovelo do uzbune.

"Nemoguće je ostaviti uklanjanje nuklearnih voda samo Tepcu. Trenutno imamo uzbunu", rekao je Shinji Kinjo, čelnik Nuklearne regulatorne agencije u Japanu.

Dnevno 400 tona podzemnih voda prođe kroz podrume elektrane pogođene zemljotresom i cunamijem u martu 2011. godine. Voda se miješa sa radioaktivnom vodom, korištenom za hlađenje oštećenih reaktora, a zatim odlazi u okean.

Posljednje dvije godine Tepco tvrdi kako je uspio izolovati kontaminiranu vodu u specijalno izgrađene tankove. Ipak, krajem prošlog mjeseca su priznali da je nisu uspjeli zadržati.

Energetska kompanija je u posljednje vrijeme pod velikim finansijskim pritiskom, nakon što joj je uručen račun za čišćenje Fukushime u iznosu od 11 milijardi dolara.

Pomoću specijalnih hemikalija stvrdnuli su tlo oko elektrane, kako bi stvorili neprobojnu barijeru prema okeanu. Ipak, barijera nije kompletna. Ova tehnika djeluje samo od 1,8 metara ispod zemlje pa naniže. Kako se voda nakuplja unutar elektrane, tako polako dolazi do nezaštićenog tla i izlazi vani. Problem je u tome što pumpe jednostavno ne stižu ispumpati svu vodu.

"Ukoliko izgradite zid, naravno da će se voda početi sakupljati, a nema drugog puta osim da ide ka gore, a zatim u okean. Pitanje je koliko još vremena imamo", rekao je nuklearni inžinjer Masashi Goto, koji je radio u nekoliko Tepcovih elektrana.

List Asahi Shimbun navodi kako bi kontaminirana voda mogla opet krenuti ka okeanu u roku od tri sedmice. Tepco radi na premosnici koja bi trebala smanjiti ulijevanje podzemnih voda u elektranu, a obećali su da će ispumpati dovoljnu količinu kontaminirane vode kako bi spriječili njeno uzdizanje. Tu se javlja i problem što su tankovi za spremanje kontaminirane vode već 85 posto puni, a još uvijek nema jasnih planova za izgradnju novih ili za pretvaranje improviziranih objekata u stalne. “Potrebne su nove mjere za zaustavljanje vode da dođe do mora“, kaže Kinjo.

Utjecaj radioaktivne vode ispuštene u okean teško je procijeniti u ovom trenutku, a Tepco je veoma spor u izradi studija i ne izvještava previše javnost. Tek su sproveli testiranja na radioaktivne izotope tricija, za koje kažu da su unutar zakonskog limita. Sada trebaju sprovesti testiranja cezija i stroncija, koji su mnogo opasniji za ljude i okolinu.