Nakon napada Hamasa
408

Tel Aviv otvorio skloništa, a Netanyahu poručio Hamasu da je prešao crvenu liniju

B. R.
Izrael ulazi u novi rat
Izrael ulazi u novi rat
Po eskalaciji sukoba između Palestine i Izraela, nadležni u Tel Avivu su uputili urgentnu poruku stanovnicima grada da će sva skloništa biti otvorena. Reagirali su izraelski premijer i predsjednik
Istaknuto je da nije potrebno biti u skloništu sve dok ne postoji naredba da se mora otići u njega. To je potrebno učiniti onda kada se oglase sirene upozorenja.

Naglašeno je i da će sve škole raditi prema uputama usklađenim sa novonastalom situacijom, prenosi izraelski list Jerusalem Post.

Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručivši da su "teroristi iz Gaze raketiranjem Jerusalema prešli crvenu liniju". Potcrtao je da Izrael neće tolerirati napad na njegov teritorij, glavni grad, građane i vojnike.

"Borimo se na nekoliko frontova - u Jerusalemu, Gazi i drugim mjestima u Izraelu. Terorističke grupe u Gazi su prešle crvenu liniju kada obilježavamo Dan Jerusalema i napale su nas raketama", rekao je Netanyahu.

Reagirao je i izraelski predsjednik Reuven Rivlin potcrtavši da ova države neće dozvoliti da bude pokorena pred bilo kojim izazovom.

Podsjećamo, večeras je eskalirao sukob između Palestine i Izraela. Nakon što je Hamas, organizacija kojom se Palestinci oružano bore, ispalila nekoliko raketa na izraelski teritorij, reagirao je Izrael zračnim napadom. Hamas je poručio da je to osveta Izraelu zbog višednevnog nasilja sigurnosnih snaga nad muslimanima u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa. Traže da se sigurnosne snage povuku.

U izraelskom napadu je ubijeno najmanje 20 ljudi, među kojima je najmanje troje djece, a više od 60 osoba je ranjeno. Među ubijenima je i jedan od Hamasovih komandanata, prenosi Al Jazeera English.

Nešto kasnije, na drveću u blizini Al-Aqse je izbio požar, a vatrena stihija se vidi iz različitih dijelova grada. Trenutno nije poznato šta bi mogao biti uzrok požara.

Održana je i sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), a pristižu i reakcije država. Vijeće sigurnosti nije postiglo konkretne zaključke tj. dogovor.

Sjedinjene Američke Države su ukazale da su Hamasovi raketni napadi neprihvatljivi, te da pažljivo posmatraju dešavanja u ovom dijelu svijeta.

Velika Britanija je osudila raketni napad na Jerusalem, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio da će "mobilizirati svijet da bi se zaustavio izraelski teror".