Svijet
3

Tatari na Krimu traže “nacionalnu autonomiju”

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon pripajanja Rusiji, Tatari na Krimu danas su na Vanrednom kongresu u Bahčisarayu donijeli odluku da se obrate međunarodnim organizacijama s molbom da podrže pravo tog naroda na nacionalnu autonomiju.

Nacrt o sticanju nacionalne autonomije prihvatilo je 212 delegata, jedna osoba ga je odbila, dok su četiri delegata ostala suzdržana.

Delegat Kongresa Nariman Jelilov je nakon glasanja kazao da Tatari na Krimu žele nacionalnu autonomiju povezanu sa Ukrajinom, a ne Rusijom.

"Kongres tatarskog naroda sa Krima obraća se Ujedinjenim nacijama, Vijeću Evrope, Evropskoj uniji, OEBS-u, Organizaciji islamske saradnje, parlamentima i vladama država sa pozivom da podrže pravo tatarskog naroda na samoopredjeljenje u formi nacionalno-teritorijalne autonomije tatarskog naroda na Krimu na njegovoj historijskoj teritoriji ”, navedeno je u tekstu rezolucije.

Lider Tatara na Krimu Rifat Čubarov izjavio da bi referendum o samoopredjeljenju krimskih Tatara bio održan u slučaju da je potrebno da se dobije jasna pozicija tatarskog naroda na Krimu. On je naglasio kako Tatari na Krimu ne priznaju aneksija Krima od strane Rusije, dodajući kako Tatari ne trebaju ostavljati državljanstvo Ukrajine.