Svijet
3

Krim potresa strah od podjele Ukrajine

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Gradski trg Simferopola, glavnog grada Autonomne Republike Krim, koji je u sastavu Ukrajine, poprište je masovnih protesta, s jedne strane krimskih Tatara, pripadnika turkofonskog područja u tom dijelu zemlje, koji brane cjelovitost Ukrajine i proruski orjentiranih demonstranata s druge strane.

Povodom najavljene vanredne sjednice parlamenta Krima, na trgu se okupila veća grupa krimskih Tatara koja uzvikuje slogane cjelovitosti i nedjeljivosti Ukrajine, a u neposrednoj blizini trga se okupila i grupa demonstranata koji uzvikuju slogane proruske politike.

Predsjednik Skupštine krimskih Tatara Rifat Čubarov je izjavio da je vođena rasprava na prijedlog odlaganja sjednice Generalne skupštine parlamenta Krima, ali da je odbijanje tog prijedloga od strane predsjednika parlamenta Vladimira Konstantinova izazvalo velike napetosti na poluotoku Krimu.

Istakavši da je Konstantinov nakon partijskog sastanka najavio konferenciju za novinare, Čubarov je kazao da Tatari isključivo predlažu odlaganje zasjedanja kako bi se spriječile dodatne napetosti.

Naglasivši da Konstantinov ne želi da shvati ozbiljnost situacije, Čubarov je kazao da je razlog tome možda i postojanje nekih drugih planova Konstantinova.

Podsjećajući na okupljene mase ispred parlamenta Krima, Čubarov je upozorio da je parlament pod prijetnjom nestabilnosti i pozvao Konstantinova da odlaganjem zasijedanja parlamenta smiri okupljene demonstrante.

Predsjednik parlamenta Krima Konstantinov je u ranijim izjavama govorio o mogućnosti otcjepljenja Krima od Ukrajine i od tada traje napetost na poluotoku. Na današnjoj sjednici parlament bi trebao razmatrati aktuelnu situaciju u zemlji, što je bio povod za okupljanje Tatara ispred parlamenta, ali i pristalica proruske politike.