Negirao navode
6

Tariq Ramadan nakon optužbi za silovanje privremeno napustio mjesto profesora na Oxfordu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su četiri žene optužile Tariqa Ramadana za silovanje, ovaj poznati univerzitetski profesor islamskih studija negirao je optužbe i privremeno napustio mjesto profesora na Univerzitetu Oxford.

"Univerzitet je upoznat s težinom optužbi protiv profesora Ramadana te naglašava važnost poštenja i principa pravde i pravičnog postupka. Usaglašeno odsustvo ne podrazumijeva pretpostavku ni prihvatanje krivice i dopušta profesoru Ramadanu da odgovori na ozbiljne optužbe upućene protiv njega, a koje on kategorički odbija", navodi se u saopštenju Univerziteta Oxford.

Tariq Ramadan je na svom Twitter profilu podijelio istu izjavu kao i univerzitet i dodao da pozdravlja ovakav pristup situaciji.

Akademik i islamski teolog, rođen u Ženevi, unuk osnivača Muslimanskog bratstva Hasana al-Bannae negirao je optužbe dviju žena, među kojima je i autorica Henda Ayari, koja je rekla da ju je Ramadan silovao na Muslimanskoj konferenciji 2012. godine.

Pariski tužilac je prošlog mjeseca otvorio preliminarnu istragu o optužbama, nakon žalbe Ayari, protiv koje je Ramadan podnio žalbu zbog klevete.

Tariq Ramadan se žestoko branio od optužbi za silovanje osuđujući na svojoj Facebook stranici "kampanju klevete" koja okuplja njegove "vječne neprijatelje". Otac četvero djece, oženjen već 30 godina rekao je kako je "miran i odlučan".