Operacija Moshtarak
0

Talibanske mine izazov za NATO

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zapovjednici NATO-ovih snaga u Afganistanu koji vode vojnu ofanzivu protiv pobunjenih talibana u južnom dijelu te srednjoazijske zemlje rekli su u ponedjeljak da je opasnost od improviziranih eksplozivnih naprava mnogo veća nego što su očekivali.

Oni kažu da su talibanski pobunjenici postavili takve naprave u velikom broju diljem dijelova Afganistana u kojima su međunarodne stabilizacijske snage i afganistanska vojska pokrenuli ofenzivu prošle sedmice.

Dopisnik BBC-a izvještava da je od početka ofanzive postala jasna razlika u zadacima koje su tokom ofanzive nazvane opercija "Moshtarak" zadužene britanske, odnosno američke snage.

On objašnjava da je zadatak britanskih snaga u regiji Nad Ali obavljen uspješno i brzo, a da zapovjednici na terenu kažu da im osiguravanje prometnica još predstavlja veliki izazov – ali zajedno su sa snagama afganistanske vlade sada počeli podizati zajedničke baze za patrole koje osiguravaju teritorij koji će kontrolirati vlada u Kabulu, čije se potpuno formiranje očekuje uskoro.

S druge strane, objašnjava dopisnik BBC-a, američki marinci u oblasti Marjah imaju težak zadatak, i često su na meti snajpera i okruženi neočekivano velikim brojem bombi kraj puteva, što im usporava napredovanje i otežava ostvarenje ciljeva ofanzive.

NATO-ovi obavještajci vjeruju da su talibani koji su odlučili nastaviti oružanu pobunu i borbu protiv stranih i vladinih vojnika koncentrirani u područjima u kojima je najveći dio američkih snaga u Afganistanu.

Isti izvori vjeruju da su neke grupe afganistanskih talibana pobjegle na sjever zemlje u pokrajinu Sangin, a da su neki sakrili oružje i čekaju da vide koliko dugo će vojnici NATO-a ostati u njihovoj blizini.

Prvi čovjek britanskih oružanih snaga i zapovjednik zrakoplovstva sir Sir Jock Stirrup je rekao u ponedjeljak da akcija u kojoj je 12 afganistanskih civila ubijeno zalutalom NATO-ovom raketom predstavlja "ozbiljan" neuspjeh.

On je dodao da bi se o uspjehu ili neuspjehu nedavno pokrenute ofanzive pod nazivom "Moshtarak" moglo govoriti možda tek za godinu dana, i pozvao je u tom smislu na strpljenje.

U saopćenju snaga pod vodstvom NATO-a, povodom ubistva 12 afganistanskih civila prošle sedmice kaže se da su civili poginuli kad su dvije rakete promašile metu za oko 300 metara.

Cilj napada je, kako se navodi u saopćenju, bila zgrada u Marjahu za koju se vjeruje da je koriste talibani.

Zapovjednik NATO-a general Stanley McChrystal je kazao kako "duboko žali zbog tragičnog gubitka ljudskih života".