Afganistan
0

NATO projektili promašili pobunjenike, poginulo 12 civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom ofanzive u južnoj afganistanskoj provinciji Helmand, dva projektila ispaljena na pozicije pobunjenika promašila su cilj i usmrtila 12 civila, saopćile su danas NATO snage u Afganistanu.

Komandant američkih i NATO snaga u Afganistanu, general Stanley McCristale, izvinio se afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju zbog ovog incidenta, koji se dogodio u oblasti Nad Ali.

"Žalosno je što su izgubljeni nevini životi. Izjavljujemo iskreno saučešće i učinit ćemo sve što je moguće da se ovakvi incidenti ne bi ponovili", naveo je McCristal u saopćenju.

On je istakao da je cilj ofanzive u Helmandu uspostavljanje bezbjednosti i stabilnosti na jugu zemlje, prenijele su agencije.

Karzai je izrazio žaljenje zbog pogibije 12 civila i zatražio od NATO snaga da budu oprezne tokom ofanzive kako ne bi bilo žrtava među civilima.

Vojnici NATO-a, zajedno s afganistanskim snagama, pokrenuli su u subotu operaciju "Moshtarak", a do sada su poginula dva vojnika koalicionih snaga i 27 talibanskih pobunjenika.

U ovoj najvećoj operaciji od svrgavanja talibana 2001., angažirano je oko 15.000 vojnika. U toj oblasti je prije ofanzive bilo, prema podacima koalicionih snaga, između 400 i 1.000 talibanskih boraca, odnosno oko 2.000, prema talibanskim izvorima.

Iako izvještaji s terena govore o sporadičnom i uglavnom slabom otporu pobunjenika, a koji su se opredjelili za gerilski način ratovanja, NATO i afganistanski vojnici napreduju veoma sporo.

Razlog tome je veliki broj postavljenih eksploziva, tako da sve mora da biti pregledano, a eksplozivi neutralizirani.

Civilno stanovništvo se uglavnom evakuiralo nakon što su koalicione snage nekoliko dana prije početka ofanzive bacale flajere koji su najavljivali skoru ofanzivu u cilju izbjegavanja civilnih žrtava.

Mardžah je posljednji veći grad pod kontrolom talibanskih pobunjenika i smatra se ključnim u švercu opojnim drogama koje se uzgajaju u provinciji Helmand.