NATO
0

Uspješan početak najveće vojne akcije u Afganistanu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveća vojna ofanziva pokrenuta u Aganistanu uradila je plodom, barem kad je njen prvi dio u pitanju. Na hiljade američkih i britanskih trupa napale su talibane u centralnoj provinciji Helmand, te ušle u terotiriju koju su oni kontrolisali. Akcija je nazvana Operacija Moshtarak.

Dugo očekivani napad uključivao je 15.000 NATO-ovih vojnika i afganistanskih trupa, javljaju agencije.

Borba protiv talibana u srcu Helmanda prvi je značajan test strategije generala Stanleya McChrystala, koji komanduje Amerikancima u Afganistanu.

Misija je pokrenuta kako bi se "slomila kičma" talibana u ovoj provinciji, ali su komandanti upozoreni na opasnosti ove najveće operacije u osmogodišnjem ratu.

"Idemo u srce tame. Ovdje je veoma krvavo, ali to je ono za šta ste obučavani", rekao je prije polaska u akciju svojim vojnicima narednik Matty Bazeley. "Veći dio ove operacije zavisi od nas."

Prethodno su britanski i američki špijuni prikupljali neophodne informacije, a analitičari u zračnoj bazi u Kandaharu nadzirali podatke o trupama na prvoj liniji, nadajući se da će onemogućiti komunikaciju među talibanskim vođama.

Akcija je počela u petak u dva ujutro po lokalnom vremenu, ali su je u mnogome otežavala bombardovanja talibana.

NATO snage se nadaju da će u narednih nekoliko dana osigurati Marjah, najveći grad pod talibanskom kontrolom i mjesto odakle kreće krijumčarenje opijuma.

Najmanje dva sastanka obavljena su sa lokalnim stanovništvom, a diskusija je bila dobra, saopšteno je iz NATO-a.

U nedjelju je saopšteno da je ubijeno najmanje 27 pobunjenika.