Nastavak rigoroznih mjera
104

Talibani uništavaju muzičke instrumente: Muzika dovodi do devijacije mladih

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Moralna policija u Afganistanu danas je počela sa uništavanjem velikog broja muzičkih instrumenata u pokrajini Herat, javlja državna agencija Bakhtar News.
Aziz al-Rahman al-Muhadžir, regionalni šef Odjela za propagiranje vrlina i suzbijanje poroka, rekao je da su vlasti zaplijenile i spalile instrumente jer je slušanje muzike zabranjeno.

Ovaj dužnosnik kazao je da je muzika oblik "korupcije", dodajući da muzika uzrokuje "devijaciju mladih i destrukciju društva".

Nakon povratka na vlast u Afganistanu, u augustu 2021. godine, talibani su zabranili televizijama emitiranje muzičkih programa.

Na vjenčanjima i sličnim događanjima također su zabranjene aktivnosti koje su, prema tumačenju talibana, u suprotnosti s islamskim pravilima. Mnogi afganistanski umjetnici i muzičari zatražili su azil u zapadnim zemljama.

Inače, ovo je samo jedan od strogih zakona koje su talibani uveli od kada su 2021. godine preuzeli vlast. Tako su nedavno naredili zatvaranje kozmetičkih salona.

Prošle su godine vlasti zatvorile većinu srednjih škola za djevojke, zabranile ženama pristup Univerzitetima i zaustavile rad mnogih ženskih afganistanskih humanitarnih djelatnika. Mnoga javna mjesta, uključujući kupatila, teretane i parkove, zatvorena su za žene.