Ministarstvo morala
13

Talibani u Afganistanu naredili zatvaranje kozmetičkih salona

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ministarstvo morala u Afganistanu saopštilo je da je talibanska administracija naredila zatvaranje kozmetičkih salona u roku od mjesec dana, u posljednjim restrikcijama pristupa javnim mjestima za afganistanske žene.

"Rok za zatvaranje kozmetičkih salona za žene je mjesec dana", rekao je Mohammad Sadiq Akif, glasnogovornik Ministarstva za suzbijanje poroka i propagiranje vrline, pozivajući se na obavijest ministarstva.

Strane vlade i dužnosnici UN-a osudili su sve veća ograničenja za žene otkako su se talibani vratili na vlast 2021. nakon što su porazili vladu koju je podržavao SAD nakon povlačenja stranih snaga.

Prošle su godine vlasti zatvorile većinu srednjih škola za djevojke, zabranile ženama pristup Univerzitetima i zaustavile rad mnogih ženskih afganistanskih humanitarnih djelatnika. Mnoga javna mjesta, uključujući kupatila, teretane i parkove, zatvorena su za žene.

Kozmetički saloni niknuli su u Kabulu i drugim afganistanskim gradovima u mjesecima nakon što su talibani zbačeni s vlasti krajem 2001., sedmicama nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra.

Mnogi su ostali otvoreni nakon što su se islamisti vratili na vlast prije dvije godine, ali s natpisima i prozorima koji su bili prekriveni, osiguravajući nekim ženama posao, a njihovim klijentima njihove usluge.

Zapadna vlada i međunarodne organizacije signalizovale su da ograničenja za žene koče svaki mogući napredak ka međunarodnom priznanju talibanske administracije.

Administracija kaže da poštuje prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona i afganistanskih običaja.