Svijet
0

Talibani preuzeli odgovornost za ubistvo četiri francuska vojnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanski talibani saopćili su u subotu da su regrutovali vojnika afganistanske armije koji je dan ranije ubio četiri francuska vojnika na istoku zemlje, prisiljavajući Francusku na prijevremeno povlačenje iz Afganistana.

Preuzimanje odgovornosti izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog primopredaje sigurnosnih ovlasti na afganistansku vojsku i policiju, koja je trenutno u toku, do povlačenja svih stranih vojnika iz zemlje do kraj 2014. godine.

Navodeći drugo ime koje ta islamistička grupa koristi za sebe, talibanski portparol Zabihulah Mudžahid izjavio je Reutersu putem telefona: "Islamski Emirat Afganistan regrutovao je ljude na važnim položajima. Neki od njih već su obavili svoje zadatke".

On je dodao da su četvorica Francuza ubijena na licu mjesta.

Ubistva u pokrajini Kapisa posljednja su u nizu takvih napada u kojima se afganistanski vojnici okreću protiv svojih zapadnih saveznika i mentora. Iako je NATO za takve napade ranije optuživao talibane, također je naglasio nediciplinu i prebacivanje vojnika u pobunjeničke redove.

Jučerašnji napad također se desio nekoliko sedmica nakon ponude talibanima da otvore politički ured u Kataru, kao uvod u eventualne mirovne razgovore sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.