Afganistan
0

NATO se mobilizira protiv talibana koji su se ubacili u vojsku

FENA
NATO je u petak saopćio da je pokrenuo akcioni plan za uspješniju borbu protiv talibana ubačenih u afganistansku vojsku, nakon smrti četiri francuska vojnika koje je ubio jedan Afganistanac za vrijeme obuke.

"Tražit ćemo od vojnih vlasti da pokrenu plan protiv infiltracije i da to uradi brzo, do kraja februara“, izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nakon sastanka ministara odbrane 28 zemalja NATO-a u Bruxellesu.

On je precizirao da je ta inicijativa pokrenuta na zahtjev francuskog ministra Gerarda Longueta, nakon smrti četiri vojnika 20. januara.

Rasmussen je rekao da su „brojne mjere“ već preduzimane posljednjih godina kako bi se ograničio rizik od takvih napada koji predstavljaju oko 6 posto gubitaka u međunarodnoj koaliciji, prema jednom povjerljivom izvještaju NATO-a.

Ove činjenice ostaju „minorne“ sa četrdesetak slučajeva u četiri godine, od kojih 18 u 2011. godini, rekao je Longuet. „Kvantitativno, ovo je marginalno, ali medijski je to nedopustivo“, posebno za „kredibilnost afganistanske vojske“, rekao je on.

NATO nije naveo pojedinosti o planu protiv infiltracije, ali on bi se trebao usredotočiti na povećanu kontrolu u trenutku regrutacije vojnika koje angažira afganistanska vojska.