Svijet
18

Talačka kriza u Sidneyju traje skoro 10 sati, otmičar tvrdi da je postavio bombe

Piše: M. N.
(Foto: AFP)
Talačka kriza u kafiću u Sidneyju nije okončana ni nakon 10 sati, a policija je izrazila bojazan da kriza neće biti ubrzo okončana. Naoružani muškarac drži zarobljeno osoblje i mušterije, a do sada je uspjelo pobjeći pet osoba.

Prema navodima očevidaca, u kafiću Lindt je zarobljeno 15 osoba, koji po naredbi otmičara stoje uz prozor i drže crnu zastavu s bijelim arapskim natpisom. Prostor oko kafića je evakuiran jer je otmičar kazao kako je postavio bombe u kafić i u poslovnoj četvrti gdje se kafić nalazi.

Policija zna ko je otmičar, ali nije objavila njegov identitet. Kada su stupili u kontakt s njim kazao je kako želi razgovarati s australskim premijerom Tonyjem Abbottom. Stručnjak za terorizam je u razgovoru za Sky News kazao kako je mjesto događaja očito izabrano s namjerom. Naime, kafić se nalazi prekoputa televizijske kuće.

Otmičar koristi svoje taoce kao ljudski štit i na taj način otežava posao policiji. Na terenu je oko 100 policajaca čiji je šef obećao mirne pregovore.

"Ovo je veoma zabrinjavajući incident, ali Australci trebaju biti sigurni da su naše sigurnosne agencije dobro obučene i opremljene, te da će na ovo sve odgovoriti profesionalno", kazao je premijer Australije.

Motiv otmičara nije poznat.