Britanska štampa
0

Tajlandsko poigravanje na ivici noža

FENA
Svi britanski listovi u ponedjeljak sa zabrinutošću prate krizu u Tajlandu i krvoproliće na ulicama Bangkoka.

Zbog građanskog rata u zemlji, tajlandska prijestonica je u opsadi, piše The Times, uz ocjenu da je nasilje Bangkok svelo na Sarajevo 21. stoljeća.

Za The Guardian je opet jedno potpuno jasno: čak i da, od vojske podržana, tajlandska vlada, uspije da iz gradskog jezgra Bangkoka ukloni tu nepristojnu tačku otvorenog otpora, politički poredak u zemlji nikad više neće biti isti. Tajlandsko ustavno uređenje, uveliko poremećeno izgledima da na prijestolu dođe do prve smjene u posljednjih šest decenija, uveliko se suočava s krizom legitimiteta na opštedržavnom nivou.

Tajland nije ni Burma ni Kina i posljedice krvoproliće će, ocjena je Guardiana, biti veće od paralisanja druge najjače privrede jugoistočne Azije i desetkovanja tajlandskog turizma.

Tajlandska vlada ne može da se pucnjavom izbori za povratak političkom poretku pa da onda, praveći se kao da se ništa nije desilo, održi izbore. No, dodaje Guardian, nedeljni nagovještaji su prilično zlokobni. I jedna i druga strana se pripremaju za borbu do kraja. Vlada je demonstrantima ponudila siguran prolaz za odlazak ali se većina zavjetovala da će ostati tu gdje jeste do samog kraja. Taj film se već davao i nikada se nije završio happy endom, zaključuje Guardian.