Tajland
0

Novi izbori nakon potpunog prekida nemira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva izjavio je u nedjelju da će se održavanje novih izbora u zemlji razmotriti tek nakon što se potpuno smire neredi i protesti protuvladinih aktivista tzv. crvenokošuljaša.

U sedmičnom obraćanju naciji putem javne televizije, premijer je najavio nastavak oštrih mjera protiv izgrednika te produženje policijskog sata u Bangkoku i još nekoliko pokrajina do utorka.

Policijski sat uveden je u srijedu u prijestolnici Bangkoku i još 23 pokrajine, nakon što su se u glavnom gradu Tajlanda dogodili najveći nemiri u posljednjih 20 godina u kojima su poginule najmanje 54 osobe, a ozlijeđeno ih je više od 400.

Protuvladini demonstranti, tzv. crvenokošuljaši, pristalice bivšeg premijera Thaksina Sinawatre, koji je vojnim pučem 2006. godine smijenjen s vlasti, od 12. marta protestiraju i traže vanredne izbore.

Premijer Abhisit u svom je obraćanju u nedjelju naglasio kako će on odlučiti "kad je najpogodnije vrijeme za održavanje izbora".

Premijer je najavio i neovisnu istragu o pogibiji najmanje šest demonstranata u budističkom hramu, gdje ih je u srijedu navečer više od tri tisuće potražilo utočište, kada je u Bangkoku došlo do nasilnih okršaja između vladinih snaga i crvenokošuljaša.

Neki demonstrant tvrdili su da su vojnici na njih pucali i nakon što su se povukli u hram, pri čemu je ubijeno najmanje šestero ljudi.

Tajlandske vlasti istražuju i pogibiju devetero ljudi, čija su spaljena tijela pronađena u podrumu jednog od najvećih kupovnih centara u Aziji, Central Worlda, u središtu Bangkoka, koji su demonstranti danima blokirali a u srijedu i zapalili, potvrdio je glasnogovornik vlade Panitan Wattanyakorn.

Tajlandska televizija na engleskom TAN Network javila je u nedjelju da su velike akcije čišćenja glavnog grada nakon nemira i sukoba obustavljene kad su vojnici pronašli 20 eksplozivnih naprava domaće izrade.

Televizija je javila da su u blizini glavnog uporišta demonstranata u poslovnom središtu grada pronađena i četiri automobila bombe. Škole i javne institucije trebaju se ponovo otvoriti u ponedjeljak, prenijela je Hina.