Vojska protiv demonstranata
0

U novim sukobima na Tajlandu 135 povrijeđenih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 135 ljudi povrijeđeno je danas u Bangkoku kada su tajlandski vojnici gađali gumenim mecima i dimnim bombama više hiljada demonstranata opozicije, a koji već mjesec dana pokušavaju izvršiti pritisak na premijera Abhisita Vejjajva da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Protesti su se danas prvi put proširili na područje izvan tajlandske prestolnice, kao što su opozicionari, tzv. crvenokošuljaši, koji su sljedbenici bivšeg premijera Thaksina Shinawtre, koji je s vlasti zbačen u vojnom puču 2006. i zaprijetili da će učiniti ako vojska u Bangkoku upotrebi silu protiv njih.

Više stotina demonstranata upalo je u kancelarije gradonačelnika grada Chiang Mai na sjeveru Tajlanda, dok je više stotina sljedbenika opozicije razvalilo kapiju gradske skupštine u gradu Udon Tani na sjeveroistoku zemlje, javio je Reuters.

Chiang Mai je rodni grad Thaksina, jedinog tajlandskog premijera koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, iako je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Svojevrsnu medijsku senzaciju izazvala je nedavna potvrda vlasti Crne Gore da je on dobio državljanstvo ove bivše jugoslovenske republike i da se nalazi na njenoj teritoriji.

Abhisit je u srijedu proglasio vanredno stanje u oblasti Bangkoka kako bi snage bezbjednosti mogle povratiti kontrolu i spriječiti širenje demonstracija.

Najveći broj demonstranata čine poljoprivrednici iz siromašnih provincijskih područja, koji proteste vide kao oblik klasne borbe protiv političko-ekonomske elite iz Bangkoka.

Iako je Abhisit obećao da će nove izbore raspisati do kraja godine, demonstranti žele njihovo brže raspisivanje i održavanje.

Redovni izbori trebalo bi da budu održani do kraja 2011.