Tajland
0

Premijer upozorio demonstrante na rizik od sukoba i gubitaka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Premijer Tajlanda Abhisit Vedžadživa upozorio je danas demonstrante, koji od 12. marta protestuju tražeći raspuštanje parlamenta i održavanje prijevremenih izbora, da postoji rizik od sukoba i gubitaka, ako se ne povuku iz trovačkog centra tajlandske prijestonice Bangkoka, koji već mjesec dana drže u blokadi.

"Ono što vlada namjerava da uradi može dovesti do sukoba i gubitaka, ali ona zna šta radi. Mi moramo uraditi ono što se mora", poručio je Abhisit u nedeljnom televizijskom obraćanju naciji, ne precizirajući šta podrazumjeva pod "gubicima".

Demonstranti su, međutim, rekli da neće odustati od kontrole nad dijelom prijestonice koju su okupirali, mada su pristali da povuku barijeru oko 200 metara unazad, kako bi automobili mogli da priđu velikoj bolnici koja se tu nalazi.

Na pitanje novinara da li je Abhisit prihvatio njihov odgovor, jedan od lidera demonstranata Natavut Saikua kazao je da je to Abhisitov problem.

"Ako namjerava bilo šta da uradi, mi smo spremni", poručio je on.

Mediji su spekulisali da se priprema uvođenje vanrednog stanja u zemlji, zbog toga što je vlada održala hitan sastanak, ali je premijer isključio tu opciju, rekavši da takva mjera nije potrebna, prenijele su agencije.

Vanredno stanje bi vojsci dalo veliku slobodu u suzbijanju demonstracija, pa bi tako, na primjer, bilo moguće odvođenje u pritvor na sedam dana bez sudskog naloga. Sedmog aprila uvedeno je vanredno stanje samo u Bangkoku, zahvaljujući čemu snage bezbjednosti već imaju velika ovlašćenja, kao što je zabranjivanje javnih okupljanja više od petoro ljudi.

U sukobima tajlandskih snaga bezbjednosti i demonstranta od početka protesta poginulo je najmanje 27, a povrijeđeno oko 1.000 ljudi. Opozicioni demonstranti, koji drže pod kontrolom ključne dijelove Bangkoka, najavili su da će se boriti do pobjede, pošto su pregovori sa vladom propali, a premijer Abhisit nije ponudio rešenje za političku krizu koja traje više od mesec i po dana.

Opozicionari, takozvani crvenokošuljaši, sljedbenici su bivšeg premijera Taksina Šinavatre, zbačenog u vojnom puču 2006. godine, i uglavnom potiču iz siromašnih provincijskih područja. On je jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je veoma popularan u zemlji, iako je osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Taksin, koji je dobio crnogorsko državljanstvo, izjavio je nedavno u Podgorici da je u svakodnevnom kontaktu sa svojim pristalicama, koje od vlasti u toj zemlji traže raspuštanje parlamenta i vanredne izbore.

"Žutokošuljaši", koji su protivnici Taksina, uputili su peticiju u sedište vlade tražeći da se kriza u zemlji riješi što prije. Oni su pripadnici poslovne elite, aristokratije i urbane srednje klase.