Tajland
0

U neredima u Bangkoku zapaljeno 20 zgrada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U neredima opozicije u Bangkoku zapaljeno je dvadesetak zgrada, uključujući banke i tržne centre, saopćili su vatrogasci.

Neredi su usljedili samo nekoliko sati pošto je vojska okončala akciju "čišćenja" kvarta u centru glavnog grada Tajlanda, gdje je bilo uporište demonstranata.

Prethodno su se vođe opozicionog pokreta "crvenih košulja" predale vojsci i pozvale pristalice da obustave proteste posle jutrošnje akcije vojske ali time nije prekinuto nasilje.

Kako je u srijedu saopćila služba spašavanja grada u akciji vojske koja je počela prije zore i trajala devet sati poginulo je šest osoba a 58 ih je povrijeđeno, prenose agencije.

Među šestoro mrtvih je i jedan talijanski snimatelj pogođen u stomak koji je umro u bolnici. Povrijeđena su najmanje još dva novinara, Holanđanin i Kanađanin.

U neredima poslije predaje vođa opozicionara zapaljene su berza u Bangkoku, nekoliko tržnih centara, banke i prostorije jedne televizijske stanice u kojima je zarobljeno 100 osoba, saopćila je vatrogasna služba grada.

Gust crni dim iz zapaljenih guma vije se nad tajlandskom prijestonicom u kojoj je, odlukom vojske, uveden policijski sat od 20 sati po lokalnom vremenu.

Vlada je priznala da dijelovi grada i dalje nisu pod njenom kontrolom, a vojska je objavila da će se obračunati s onima koji izazivaju nerede. Policija je dobila nalog da puca na pljačkaše i one koji izazivaju nerede.

Neredi su takođe zahvatili sjeveroistok zemlje iz kog je porijeklom nekoliko opozicionih vođa. Hiljade "crvenih" demonstranata su zapalile sjedište vlade u porvinciji Udon Tani, rekao je guverner te provincije ali naglasio da je vojska preuzela kontrolu.

U sukobima između snaga sigurnosti i demonstranata od četvrtka do ponedjeljka poginulo je 39 osoba a 300 povrijeđeno. U utorak je bio dan zatišja uoči finalne operacije čišćenja koju je jutros provela vojska.

Opozicione "crvene košulje" koje traže ostavku premijera Abhista Vejjajive, bili su zabarikadirani u centru glavnog grada šest nedjelja.