Financial Times
0

Kriza u zemlji osmjeha

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Mnogi na Zapadu blagonaklono gledaju na Tajland, zemlju osmjeha, ali ta toplina je sve očiglednije u sukobu sa stvarnošću, konstatira u četvrtak Financial Times baveći se tajlandskom krizom.

To je jedini način da se objasni izostanak osude akcije tajlandske vojske izvedene u srijedu, koja je slomila otpor demonstranata u središtu Bangkoka. U njihovom višesedmičnom sučeljavanju ubijeno je više od 60 ljudi.

Osude koje su se čule nisu ni nalik onima koje su dočekale prošlogodišnje gušenje demonstracija u Iranu, da ne spominjemo Trg Tiananmen. Šta bi se samo desilo kada bi grčka policija mitraljezima pokosila razularene demonstrante u Atini, pita se Financial Times.

Analitičari su skloni pretjeranom pojednostavljenju kada događaje u Tajlandu promatraju kao sukob žutih i crvenih, grada i sela, seljaka i urbane elite, republikanaca i monarhista.

Protesti crvenih košulja, većinom pristalica svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre, rezultat su iskrenog socijalnog bunta i pokušaji da budu prikazani kao teroristi ili Thaksinovi plaćenici osuđeni su na neuspjeh.

Potiskivanje demonstranata iz središta Bangkoka zato se ne može opisati kao kraj krize u Tajlandu. Za okončanje krize potrebni su pravedni izbori i poštivanje njihovog rezultata - to je najbolji scenarij. Najgori je širenje krvoprolića na ostatak zemlje.

Čak i najzagriženiji zaljubljenik u Tajland mora uvidjeti da ova priča nije gotova, zaključuje Financial Times.