Odvraćanje Irana
72

Tajani zatražio od Teherana uzdržanost: Ne možemo rizikovati eskalaciju u ovoj fazi

SRNA/Klix.ba
Antonio Tajani (Foto: I. L./Klix.ba)
Antonio Tajani (Foto: I. L./Klix.ba)
Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani zatražio je u telefonskom razgovoru sa šefom iranske diplomatije Huseinom Amirabdolahijanom uzdržanost Teherana, usljed sve veće zabrinutosti da će doći do sukoba sa Izraelom.

"Apelujem na moje iranske kolege za umjerenost. Ne možemo da rizikujmo eskalaciju u ovako veoma nemirnoj fazi. Svi regionalni faktori treba da iskažu odgovornost", rekao Tajani.

Italijanski šef diplomatije je od Teherana zatražio da iskoristi svoj uticaj na regionalne saveznike kako bi došlo do deeskalacije na Bliskom istoku, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Italije.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su prošle sedmice nakon što je Izrael gađao konzularni dio iranske Ambasade u Damasku i tom prilikom je poginulo sedam pripadnika Revolucionarne garde, uključujući dva generala. Iran je najavio odmazdu.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant razgovarao je jučer sa šefom američkog Pentagona Lloydom Austinom nakon što su mediji u SAD-u javili da bi Iran mogao da napadne Izrael u narednih 48 sati.

Povodom napetosti na relaciji Iran - Izrael ranije se oglasio i američki predsjednik Joe Biden.

"Posvećeni smo odbrani Izraela. Podržat ćemo Izrael, pomoći ćemo u odbrani Izraela, a Iran neće uspjeti", rekao je Biden novinarima.

Gallant je najavio da će Izrael gađati iransku teritoriju u slučaju napada, dok je Ostin naveo da Izrael može da računa na punu podršku Washingtona.