Svijet
6

Sydney u šoku nakon noći terora, "cvjetni ćilim" za nevine žrtve

Klix.ba
Stanovnici Sydneyja, ali i cijele Australije, su u šoku nakon jučerašnje talačke krize koja je trajala više od 16 sati i u kojoj su poginula dva taoca.

Nakon što je talačka kriza okončana pucnjavom, eksplozijama i ubistvom šeika Harona, koji je zarobio više od 20 osoba u kafiću Lindt, stanovnici Sydneyja napravili su "cvjetni ćilim" ispred mjesta stravičnog događaja i odali počast stradalima. Prolaznici zastaju i mole se. Počast su odali i predstavnici muslimanske zajednice u Sydneyju, koji su osudili ovaj zločin. Zastave su spuštene na pola koplja, a otvorene su i knjige žalosti u St. Maty katedrali.

Među žrtvama je i šankerica Katrina Dawson, koja je ubijena dok je štitila svoju trudnu prijateljicu. Poginuo je i menadžer kafića Tori Johnson, kojeg su taoci također proglasili herojem, jer je pokušao otmičaru oteti oružje.

Ostala je gorčina i velika tuga, te nevjerica da se ovakvo nešto moglo desiti u mirnom gradu poput Sydneyja. Ljudi se pitaju kako je moguće da osoba poput Harona Monisa bude puštena na slobodu uz plaćenu kauciju nakon što je imao desetine tužbi za seksualno zlostavljanje žena te tužbu za saučešće u ubistvu. U medijima je istaknuto da nije bio na terorističkim listama, niti je bilo naloženo njegovo nadziranje.

Šeik Haron snimao je svoje taoce i tjerao ih da izgovaraju njegove zahtjeve. Snimci su jučer bili nakratko postavljeni na interneru, ali su ih mediji po molbi policije uklonili. Tražio je razgovor sa premijerom Australije Tonyjem Abbottom i da mu se donese zastava IDIL-a.

Televizijski snimci prikazali su i uznemirujući trenutak kada je reporterka koja je izvještavala uživo ispred kafića zaplakala nakon što je shvatila da je Katrina, njena prijateljica, među ubijenim. Četiri osobe odvedene su u bolnicu zbog povreda lica.

Korisnici Twittera i drugih društvenih mreža iz cijelog svijeta su se solidarisali sa žrtvama i uputili svoje molitve za porodice žrtava. Kako bi pokazali solidarnost s muslimanima u Australiji, veliki broj Australaca postavio je fotografije sa ženama u nikabu ili sa maramama, kako bi pokazali da nema razloga strahovati od njih i da nisu oni krivi za čin nestabilnog pojedinca.

"U posljednja 24 sata grad je potresla tragedija koju niko nije mogao zamisliti. Vrijednosti koje smo jučer skupo platili čuvat ćemo i danas. To su vrijednosti slobode, demokratije i harmonije. To nas je odredilo jučer, odredit će nas danas, odredit će nas sutra", rekao je premijer Mike Baird.