Šokirani događajima
25

Svjetski zvaničnici nakon nasilja u SAD-u: Sačuvati demokratiju i mirno prenijeti vlast

V. K.
Scene sa Capitol Hilla obišle svijet (Foto: EPA-EFE)
Scene sa Capitol Hilla obišle svijet (Foto: EPA-EFE)
Neredi u Washingtonu koji su se jučer dogodili ispred Capitol Hilla, osim što su šokirali mnoge američke političare, sličnu reakciju izazvali su i kod brojnih svjetskih lidera.

Mnogi lideri opisali su dešavanja ispred Capitol Hilla kao napad na demokratiju, a prizore koji su obišli svijet kao užasavajuće.

Među prvima se oglasio britanski premijer Boris Johnson koji je pozvao na miran prijenos vlasti.

"Sramotne scene ispred Kongresa SAD-a. Sjedinjene Američke Države zalažu se za demokratiju širom svijeta i sada je od presudnog značaja da prijenos vlasti u toj državi prođe u miru", rekao je Johnson.

Španski premijer Pedro Sanchez također se oglasio na društvenim mrežama i rekao kako vjeruje u snagu američke demokratije.

"Novi američki predsjednik Joe Biden će prevladati trenutno vrijeme napetosti i ujediniti američki narod", izjavio je Sanchez.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian osudio je, kako je naveo, "ozbiljan napad na demokratiju", dok je njegov njemački kolega Heiko Maas rekao da se Trump mora pomiriti s porazom.

"Trump i njegove pristalice konačno bi trebali prihvatiti odluku američkih glasača i prestati gaziti demokratiju", izjavio je Maas.

Premijer susjedne Kanade Justin Trudeau izjavio je kako su svi Kanađani duboko pogođeni dešavanjima u SAD-u.

"Nasilje nikada neće uspjeti nadvladati volju ljudi. Demokratija u SAD-u se mora podržati i tako mora ostati", rekao je Trudeau.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopćenje povodom dešavanja u SAD-u.

"Sa zabrinutošću pratimo unutarnji razvoj događaja u SAD-u nakon predsjedničkih izbora koji su kulminirali demonstracijama na Capitol Hillu. Pozivamo sve strane u SAD-u na mir", rekli su u saopćenju.

U videu objavljenom na Twitteru francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je napad na Kongres kao "napad na Ameriku" te je rekao da ima "povjerenje u snagu demokratije u Sjedinjenim Državama".
Na dešavanja u SAD-u osvrnuli su se i drugi zvaničnici brojnih svjetskih zemalja. Dok su neki osuđivali scene nasilja i pozvali na miran prijenos vlasti, drugi su "likovali" pa je tako vlada Venecuele izjavila kako "SAD trenutno proživljava sve ono što godinama generira u drugim državama provođenjem svoje agresivne politike."

Zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitriy Polyanskiy na Twitteru je objavio kako su scene iz Washingtona u majdanskom stilu, aludirajući na proteste iz Ukrajine.

U Kini je državni list Global Times uporedio proteste u SAD-u s onima u Hong Kongu te su nastojali izjednačiti demonstrante koji podrivaju demokratski proces u SAD-u s onima koji se zalažu za jačanje demokratije u Hong Kongu.
Podsjetimo, u neredima i demonstracijama koje su jučer organizovane ispred Capitol Hilla, brojne Trumpove pristalice uspjele su ući u zgradu Kongresa te na taj način iskazati nezadovoljstvo zbog izbornih rezultata. Policija je nakon nekoliko sati uspjela uspostaviti kontrolu u samoj zgradi i okolnim dijelovima, a prema posljednjim izvještajima u neredima su poginule četiri osobe.