Svijet
1

Svjetski lideri na ceremoniji povodom "Dana D"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski lideri okupit će se danas u Normandiji povodom obilježavanja 70 godina od savezničkog iskrcavanja u Drugom svjetskom ratu.

Šefovi država sastat će se na jednoj od pet plaža na koje su se savezničke trupe iskrcale 6. juna 1944. godine. Francuski predsjednik Francois Hollande održat će govor, a poslije njega govorit će predsjednik SAD Barack Obama.

Vrhunac ceremonije bit će rekonstrukcija događaja od prije 70 godina. Komemoracije su počele u ponoć bdijenjem nedaleko od Vistrehama, gdje su invaziju počeli britanski vojnici.

Šestog juna 1944. godine britanske, američke i kanadske snage izvršile su invaziju na obalu sjeverne Francuske.

Ovo iskrcavanje bilo je prva faza "Operacije Overlord", čiji je cilj bilo okončanje Drugog svjetskog rata i nanošenje poraza nacističkoj Njemačkoj.

Do kraja "Dana D" saveznici su uspjeli da uspostave uporište u Francuskoj, a nacistička Njemačka poražena je u narednih 11 mjeseci.

Ceremoniji obilježavanja "Dana D" prisustvovat će i ruski predsjednik Vladimir Putin, britanski premijer David Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i britanska kraljica Elizabeta.

Očekuje se da će prisustvovati i novoizabrani ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, u vrijeme kada vladaju velike tenzije između njegove zemlje i Rusije, prenio je BBC.

Putin i Kameron sinoć su se sastali, a britanski premijer je uputio "veoma jasnu i čvrstu poruku" u vezi sa krizom u Ukrajini, navodi se u izvještajima.

Ruski predsjednik sinoć je u Jelisejskoj palati razgovarao više od 90 minuta sa Hollandeom, a dvojica zvaničnika kasnije se nisu obratili novinarima.

Ruski predsjednik će se tokom dana sastati i sa Merkelovom.