Svijet
0

Obama odaje počast "Solidarnosti" i veteranima Drugog svjetskog rata

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama putuje sljedeće sedmice u Evropu gdje će u Varšavi i na obilježavanju Dana D u Francuskoj odati počast sindikatu "Solidarnost" i veteranima Drugog svjetskog rata, te povezati tadašnja događanja s današnjom borbom za demokratiju i ljudska prava u nekim zemljama, najavljuje agencija DPA.

Obamina četverodnevna posjeta Evropi počinje u utorak u Poljskoj, gdje će sudjelovati na obilježavanju 25. godišnjice prvih djelimično slobodnih izbora do kojih je uspio dovesti pokret sindikata "Solidarnost". Obama bi u govoru u Vašavi trebao naglasiti kako su Poljaci uspjeli postići važne promjene ustrajući na putu demokratije, te dodati kako ekonomski rast i napredak u Poljskoj od pada komunizma "šalju važnu poruku Ukrajini".

Obama i poljski predsjednik Komorowski u utorak će biti domaćini čelnika Hrvatske, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litvanije, Rumunije i Slovačke.

U srijedu bi se Obama u Varšavi trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom te naglasiti da SAD imaju namjeru surađivati s ukrajinskom vladom kako bi se stabilizirala ekonomija, dati dodatnu pomoć i potvrditi američku podršku u smanjivanju tenzija i olakšavanju dijaloga s Rusijom.

Nakon toga Obama putuje u Bruxelles na summit G7 koji je u originalnom obliku trebao biti G8 i trebala ga je ugostiti Rusija u Sočiju.

Otkazan je zbog ruske aneksije Krima.

Iz Belgije odlazi u Francusku kako bi se sastao s predsjednikom Francoisom Holandeom u Parizu i priključio drugim evropskim liderima, među kojima Angeli Merkel i Davidu Cameronu, na svečanostima kojima će se u petak obilježiti 70. godišnjica savezničkog iskrcavanja u Normandiji i odati počast veteranima Drugog svjetskog rata.

Američki šef države govorit će na plaži Omaha i na američkom vojnom groblju u Normandiji te na plaži Sword sudjelovati na međunarodnoj ceremoniji koju ugošćavaju zajedno Francuska i Njemačka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio je poziv Francuske da prisustvuje tim događanjima, ali dužnosnik Bijele kuće kazao je u petak da se ne predviđa bilo kakav format službenog sastanka dvojice vođa, iako će oni biti na zajedničkom ručku. Odnosi SAD-a i Evrope s Rusijom zahladili su nakon događaja u Ukrajini.

Obamin posjet dolazi u vrlo važnom trenutku za transatlantske odnose jer Washington želi potvrditi svoje čvrste veze s evropskim saveznicima, rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes.

Dodao je da će glavni fokus putovanja u Evropu biti podrška ukrajinskoj vladi te pogled unatrag na "Solidarnost" i na žrtve koje je podnijela generacija iz Drugog svjetskog rata. Njih bi Obama trebao povezati s današnjih borbama za demokraciju i slobodu, prenosi Hina.