Od EU do Izraela
83

Svjetski lideri čestitali Bidenu: Amerika se vratila, radujemo se saradnji

A. B.
Biden je danas položio zakletvu i postao 46. predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Biden je danas položio zakletvu i postao 46. predsjednik SAD-a (Foto: EPA-EFE)
Inauguracija i zvanično preuzimanje dužnosti predsjednika SAD-a Joea Bidena obradovala je brojne svjetske lidere koji su mu odmah čestitali i naveli da se raduju saradnji s njim.
Tako je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u nekoliko poruka na Twitteru pisala o Americi i njenom novom predsjedniku i potpredsjednici govoreći da se ova "država vratila" te da je raduje što će se ponovo povezati sa starim partnerom od povjerenja i udahnuti novi život savezu kojeg njeguju.
Još je u jednom tvitu navela da je danas poseban dan te da će Bidenu predstaviti novu tranatlantsku agendu navodeći da je Evropa spremna za svježi početak.

I Boris Johnson premijer Velike Britanije je o izboru Joea Bidena pisao na Twitteru navodeći da se "raduje saradnji ove države sa Amerikom kao i jačanju partnerstva i radu na zajedničkim prioritetima - od borbe protiv klimatskih promjena i pandemije do jačanja transatlantske sigurnosti".

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je u videoporuci na Facebooku poručio da je Amerika bila pred velikim izazovom, ali da je izdržala.

"Uprkos pokušajima da se prekinu američke institucionalne niti, izborni radnici i guverneti, sudstvo i Kongres su pokazali snagu. Osjećam veliko olakšanje što je Joe Biden položio zakletvu kao predsjednik i što će ući u Bijelu kuću. Znam da mnogi u Njemačkoj osjećaju isto", kazao je, između ostalog, Steinmeier.

[FBPOST]<iframe class="lazyload" data-src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBundespraesident.Steinmeier%2Fvideos%2F1659836120882208%2F&show_text=false&width=560" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true">[/FBPOST]

Španski premijer Pedro Sanchez je u nekoliko navrata tvitao vidno sretan što je Amerika dobila sasvim drugačije vodstvo. Naglasio je da Bidenova pobjeda predstavlja pobjedu demokratije nad ultradesnicom i njene tri metode - masovnom obmanom, nacionalnom podjelom i zloupotrebom demokratskih institucija, čak i nasiljem.

"Danas je veliki dan. Administracija Joea Bidena i Kamale Harris počinje svoje putovanje. Puno uspjeha i podrške iz Španije za ovu eru nade i budućnosti. Radit ćemo sa SAD-om na demokratiji i jačanju pravednijeg, održivog i inkluzivnog globalnog upravljanja", napisao je na Twitteru.

I Italijanski premijer Giuseppe Conte je poželio sretan početak mandata Joeu Bidenu i Kamali Harris navodeći da je ovo sjajan dan za demokratiju koja seže dalje od američkih granica.

"Italija je spremna suočiti se sa izazovima naše zajedničke međunarodne agende u saradnji sa SAD-om", napisao je Conte.

I izraelski premijer Benjamin Netanyahu je čestitao Bidenu i Harris na historijskoj inauguraciji u videu objavljenom na Twitteru.
On je ukazao na višedecenijsko lično prijateljstvo sa Bidenom i kazao da se raduje jačanju američko-izraelskog saveza i nastavku širenja mira između Izraela i arapskog svijeta.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je u čestitki Bidenu i Harris kazao da "Evropa i SAD dijele zajedničke vrijednosti navodeći da je snažno partnerstvo između njih ključno da se prevaziđu zajednički svi izazovi poput pandemije i klimatskih promjena".

[RELATED]1351934982378430465[/RELATED]

Joe Biden je danas položio zakletvu i postao 46. predsjednik SAD-a, a Kamala Harris prva potpredsjednica i uz to još i prva Afroamerikanka na toj poziciji.