|

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća
13
F
FENA
16.11.2014. u 09:59
0
komentara
13

dijeljenja
Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća Foto: Arhiv/Klix.ba
Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obilježava se svake treće nedjelje u novembru.
Iako su ovaj dan počele obilježavati žrtve saobraćajnih nesreća još 1993. godine, a Ujedinjene nacije (UN) prihvatile 26.10.2005., posvećen je sjećanju na milione poginulih i povrijeđenih u saobraćajnih nesrećama, njihove porodice i zajednice.

Mise sjećanja i ceremonije polaganja cvijeća održavaju se u znak sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća diljem svijeta. Policajci, udruženja koje pružaju podršku porodicama žrtava saobraćajnih nesreća, vlada i zajednice ujedinjuju porodice i prijatelje onih kojih su izgubili živote u prometnim nesrećama, kako bi obilježili ovaj dan nizom aktivnosti, prenose agencije.

Svakih šest sekundi na svijetu neko pogine ili je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, uključujući vozače, putnike, motocikliste, bicikliste i pješake.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća je: "Brza vožnja ubija - odbacimo dizajn brzih vozila!"(Speeding kills-design out speeding).

Ovaj slogan dio je globalnog plana za tzv. Desteljeće djelovanja za sigurnija vozila tj. vozila s poboljšanom sigurnošću kao i tehnologijama za izbjegavanje sudara te s najvišim nivoima zaštite korisnika osjetljivih dionica ceste, za informacije korisnika o sigurnosnim performansama motornih vozila te standardima minimalnih sudara, prenose agencije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.