BiH
0

Na putevima u RS prošle godine poginule 153 osobe

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pod sloganom "Brzina ubija! Ne prekoračujte brzinu!" u Banjoj Luci je danas obilježen Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

Na putevima Republike Srpske (RS) prošle godine život su izgubile 153 osobe, dok je 2.936 zadobilo teže ili lakše povrede.

Procjenjuje se da ekonomija tog bh.entiteta, zbog saobraćajnih nezgoda, gubi više 172 miliona KM godišnje.

U Agenciji za sigurnost saobraćaja ističu da ovi podaci dovoljno govore o težini problema, ali su istovremeno alarm za uzbunu i poziv na zajedničku akciju institucija, nadležnih za sigurnost saobraćaja, kako bi podigli svijest o neophodnosti prevencije saobraćajnih nezgoda.

Nadležni u Agenciji smatraju da je Dan sjećanja prilika da cjelokupna zajednica, još jednom, prisjeti sugrađana, stradalih u saobraćaju i da se iskaže saosjećanje s ožalošćenim porodicama, kao i da se skrene pažnja na broj poginulih i nastradalih u saobraćajnim nezgodama i potencijalni rizik za sve učesnike u saobraćaju.

Direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je za devet mjeseci ove godine na putevima tog bh.entiteta poginulo 89 osoba, što je manje u odnosu na prošlu godinu zahvaljujući akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja i veza, Agencije za sigurnost saobraćaja i Republičkog auto-moto saveza.

Neprilagođena brzina i dalje je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, na drugom mjestu je vožnja pod uticajem alkohola, a na trećem nesigurni putevi i nevezivanje pojasa.

Problem je nedovoljan procenat korištenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, od svega oko 55 posto vozača, u RS-u.

Podaci Agencije pokazuju da su najopasnije dionice u RS-u Banja Luka - Prijedor, Klašnice - Prnjavor, Ljubogošta - Pale, Sokolac - Rogatica, Zvornik - Drinjača, Zvornik - Šepak, te Kozarska Dubica -Gradiška i Kozarska Dubica - Prijedor.

U akciju obilježvanja Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća uključile su se brojne nadležne institucije RS.