|

Godišnje više od 350 osoba pogine u saobraćajnim nesrećama širom BiH

Godišnje više od 350 osoba pogine u saobraćajnim nesrećama širom BiH
53
Piše: M. N.
17.11.2014. u 12:38
11
komentara
53

dijeljenja
1/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/9 Osman Lindov (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
8/9 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
9/9 Ena Sikira (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća je vrijeme kada se sjetimo svih onih koji su nas prerano napustili. Prema podacima koji nisu potpuni, u prošloj godini poginulo je između 350 i 360 osoba na području cijele BiH, a više od 8.000 ih je lakše ili teže povrijeđeno.
Studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu okupili su se danas ispred BBI centra kako bi razgovarali s građanima i upozorili ih na glavne faktore saobraćajnih nesreća i njihove teške posljedice.

"Cilj je da djelujemo na javnost u BiH i ukažemo da su, bez obzira na ostale razloge zbog kojih se saobraćajne nesreće dešavaju, ljudi glavni uzročnik, te njihova vožnja u alkoholiziranom stanju, neprilagođena brzina i nepropisno preticanje. Naš cilj je i da ukažemo na značaj preventive", rekla je Ena Sikira, studentica drugog ciklusa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije.

Ujedinjene nacije od 2005. godine treću sedmicu u novembru obilježavaju kao Sedmicu sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

"Kroz ove panoe pokazujemo da i mi imamo ne tako mali broj žrtava u saobraćaju, koje nisu samo broj, već osobe koje su imale matične brojeve i kojih više nema, osobe koje imaju svoje voljene koji žale za njima. Da bismo malo umanjili taj žal i sjetili se svih tih žrtava, mi obilježavamo ove dane. Ova grupa dobi od 19 do 25 godina je rizična i mi želimo podstaći na razmišljanje o tome kako se lako može izgubiti život u saobraćaju", rekao je Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu.

Svako od nas ima člana porodice, prijatelja ili poznanika koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Ovo je prilika da ih se prisjetimo, pomolimo se za njih i svaki naredni put kada sjednemo za volan budemo oprezni, odgovorni i svjesni rizika.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...