{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski čelnici i ove godine davali nezaboravne izjave

F
31.12.2010. u 15:48
0
3
Svjetski čelnici i ove godine davali nezaboravne izjave
0
Svjetski čelnici i ove godine davali nezaboravne izjave
Barack Obama (Foto: AP)
Svjetski čelnici i poslovni ljudi i ove su godine davali nezaboravne izjave, često ne misleći na zlatno novinarsko pravilo da su nepromišljeni komentari nedopustivi sve dok su uključeni mikrofoni i kamere, piše u petak Radio Slobodna Evropa.
Na prvom mjestu te nepopularne liste ove se godine našao čelnik British Petroleuma (BP) Anthony Hayward, firme odgovorne za najveću ekološku katastrofu u historiji SAD-a. U jednom intervjuu rekao je da su milioni tona nafte koji su iscurili u more iz nalazišta u Meksičkom zaljevu samo "kap u moru", što je izazvalo oštre reakcije američke javnosti.

Hayward je u trenutku kad je kriza bila najveća odlučio uzeti nekoliko slobodnih dana da bi nadzirao sudjelovanje svoje privatne jahte u utrci milionera. Hayward je u oktobru bio prisiljen dati ostavku.

Bivši britanski premijer Gordon Brown u aprilu je usred svoje kampanje zaboravio da ima uključen mikrofon te je iživciran pitao: "Ko je ova nepodnošljiva žena?" Njemu se naime obratila Gillian Duffy, koja je sav život podupirala Brownovu stranku i koja je od njega tražila odgovore na pitanja o ulasku radnika iz istočne Evrope u Britaniju.

Američki general Stanley McChrystal vrlo je neoprezno izjavio da se američki predsjednik Barack Obama osjeća "neugodno zastrašen" kad razgovora s prvim ljudima američke vojske. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je novinarima da je Obama bio "vrlo, vrlo ljut".

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je na jednom sastanku vlade u decembru kazao da još mora raditi na svom ukrajinskom jeziku, jer se nije mogao sjetiti riječi "jelka" na ukrajinskom pa ju je izgovorio na - ruskom.

I na kraju, kao i već dug niz godina, na ovom se popisu našao i talijanski premijer Silvio Berlusconi koji je nastavio sa svojim uobičajenim smislom za humor izgovarajući nekorektne političke šale.

"Nedugo nakon Hitlerove smrti njegovi saradnici su shvatili da je Hitler još živ. Tražili su ga svagdje i napokon pronašli u dalekom selu u Andama. 'Fuehrer, morate se vratiti, demokratija je propala i svi čekaju na vas. Pošto su ga dugo uvjeravali, konačno su ga uvjerili. 'Ali imam jedan uvjet, rekao je Hitler. Ako se vratim, zaista ću biti zao'", izjavio je Berlusconi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: