Svijet
0

Svjetske sile oprezno pozdravile promjenu iranskog stajališta o uranu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetske sile u srijedu su oprezno pozdravile naznake iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada kako bi mogao pristati na multinacionalni sporazum o nuklearnom gorivu, ali se u svim komentarima ističe kako će te najave doista dobiti na važnosti samo ako budu i provedene.

Ahmadinejad je u utorak navečer za iransku državnu televiziju ustvrdio kako "nema problema" o mogućnosti razmjene niskoobogaćenog iranskog urana za visokoobogaćeno nuklearno gorivo sa Zapada.

"Zaista nema problema. Neki se (u Iranu) uzbuđuju bez razloga. Potpisat ćemo sporazum kojim ćemo mi njima davati 3,5-postotno obogaćeni uran, a za 4 ili 5 mjeseci oni će nama dati 20-postotni (obogaćeni uran)", rekao je Ahmadinejad, iako nije spominjao o kolikoj bi količini urana bilo riječi u razmjeni, a upravo je to najveći kamen spoticanja između Teherana i Zapada.

Ta izjava predstavlja veliki zaokret u stajalištu Teherana u vezi problema obogaćivanja urana, jer je mjesecima otezao postizanje sporazuma koji je osmislila UN-ova Međunarodna agencija za atomske energiju (IAEA) nakon konsultacija sa SAD, Rusijom, Francuskom, ali i Iranom.

Iran je u studenom odbio prijedlog IAEA-e i Šestorice (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) o slanju 70 posto svog niskoobogaćenog urana u Rusiju, gdje bi bio obogaćen na nivou 19,75 posto i potom u Francusku, gdje bi bio pretvoren u 20-postotno obogaćeno gorivo, potrebno Iranu za reaktor koji služi za medicinska istraživanja.

Sad, po riječima iranskog predsjednika, pristaje na nešto vrlo slično, a promjenu stajališta potvrdio je i ministar vanjskih poslova Manusher Motaki, koji je tokom službene posjete Turskoj inicijativu UN-a o razmjeni urana ocijenio "pozitivnom".

"Moje je osobno mišljenje da je riječ o pozitivnoj stvari... Zato će nam nastavak pregovora pomoći da pronađemo dobru formulu", rekao je Motaki u odgovoru na novinarsko pitanje tokom izjava nakon sastanka s turskim kolegom Ahmetom Davutogluom.

"Ako se Iran spreman vratiti izvornom sporazumu, mi to možemo samo pozdraviti", rekao je u srijedu u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

  • Sad želimo doznati pojedinosti te informacije, dodao je, izrazivši žaljenje zbog dosadašnjeg iranskog odbijanja sporazuma i "nepovjerenja naših iranskih partnera, koje nas je šokiralo".

Oprez izvire i iz američkih komentara, prenosi Hina.

  • Ako Ahmadinejadova izjava odražava dorađeno iransko stajalište, onda s radošću očekujemo da Iran o tome izvijesti IAEA-u, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Mike Hammer.

Isto stajalište, da iransko ministarstvo vanjskih poslova mora izvijestiti IAEA-u o svojoj spremnosti na postizanje sporazuma, iznijele su i Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

  • Iran mora povući konkretne poteze prema IAEA-i, konkretan odgovor Beču jedina je mogućnost, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm, dodavši kako je iranska ponuda "samo jedna od zadaća koje Iran mora ispuniti prema međunarodnoj zajednici".

Još oprezniji i oštriji bio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle.

  • O Iranu nećemo suditi po njegovim riječima, već po djelima, rekao je ministar.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner ocijenio je kako i dalje "nema službenog odgovora na prijedlog IAEA-e", a njegov kineski kolega Yang Jiechi, koji je u posjetu Francuskoj, ustvrdio je kako je "nužno što prije nastaviti pregovore i dijalog" te da su "u toku razgovori o dopremi nuklearnog goriva Iranu".

IAEA se nije očitovala o Ahmadinejadovim izjavama.