Ali Asghar Soltanieh
0

"Iran je spreman za saradnju, ne za konfrontaciju"

FENA
Ali Asghar Soltanieh
Ali Asghar Soltanieh
Iran posjeduje političku spremnost za saradnju prije nego za konfrontaciju, izjavio je u Beču iranski izaslanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) ambasador Ali Asghar Soltanieh.

Ambasador Soltanieh je ukazao da je prije dva dana predsjednik Mahmoud Ahmadinejad obznanio spremnost da uran obogaćen u Iranu bude poslat u inostranstvo i to objasnio kao nagovještaj želje za saradnju s velikim silama u postizanju dogovora za smanjenje zategnutosti u odnosima s njima zbog nuklearnog plana Islamske republike.

"Izjava mog predsjednika zapravo pokazuje da Iran ima političku spremnost za saradnju prije nego konfrontaciju i da je sada na drugima da iskoriste ovu mogućnost", izjavio je Soltanieh, koji je poručio da je takva poruka zvaničnog Teherana "zapravo veoma pozitivna i konstruktivna".

Soltanieh je izjavio za Reuters kako, međutim, nije obavijestio IAEA o eventualnoj novoj poziciji Irana u vezi prijedloga te agencije Ujedinjenih nacija koji već mjesecima ne može da bude proveden zbog sporenja kako ga primjeniti.

Rusija, Francuska, Sjedinjene Države i ostale zemlje koje su se saglasile s planom po kome bi Iran razmjenjivao potencijalni nuklearni materijal za izradu atomske bombe, za gorivo namijenjeno nuklearnoj medicini, žele da vlasti u Teheranu obavijeste IAEA-e da je Ahmadinejadov prijedlog ozbiljan.

Predsjednik Ahmadinejad je prije dva dana rekao kako je Iran spreman da izveze osiromašeni uran u inostranstvo, i prije nego u zamjenu dobije gorivo za nuklearni reaktor.

Ranije je Tehran insistirao da uvijek raspolaže određenim količinama nuklearnog goriva na svojoj teritoriji.

Prema planu velikih sila, iranske ukupne rezerve osiromašenog urana trebalo bi da budu smanjene ispod količine koja bi bila dovoljna za pretvaranje u obogaćeni materijal potreban za proizvodnju atomske bombe.