Svijet
0

SAD i dalje zainteresovane za zamjenu nuklearnog goriva s Iranom

FENA
Philip J. Crowley
Philip J. Crowley
Sjedinjene Države su i dalje zainteresovane za oživljavanje ponude za zamjenu iranskoga nuklearnog goriva pod okriljem UN-a ako Teheran poduzme korake koji će pokazati da je i Iran ozbiljno zainteresovan, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

"Još uvijek smo zainteresovani za provedbu te ponude ako je Iran zainteresovan", rekao je glasnogovornik Philip Crowley na brifingu za novinare.

No, napomenuo je da u ponudu međunarodne zajednice treba uključiti i uran koji je obogaćen u iranskim pogonima od oktobra 2009., kada je Teheran dobio tu ponudu.

"To bi trebalo biti ažurirano, jer su tokom posljednjih sedam mjeseci iranske centrifuge radile i može se pretpostaviti se da se povećala količina goriva koju imaju na raspolaganju", rekao je Crowley.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) predložila je sporazum Iranu, prema kojem je trebao poslati 1.200 kg svog niskoobogaćenog urana (3,5 posto) u Rusiju na daljnje obogaćivanja do 20 posto.

Taj bi uran potom u Francuskoj bio prerađen u gorive šipke za proizvodnju radioloških izotopa u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Iran je odbacio prijedlog, tražeći da se zamjena obavi unutar njegovih granica i da odmah u zamjenu dobije razmjenu količinu urana obogaćenog do 20 posto. Iranski čelnici su izrazili zabrinutost kako nemaju garancije da će primiti uran obogaćen na viši nivo.

Glasnogovornik Crowley kazao je kako je ta ponuda "još uvijek na stolu", te kako ona može pomoći u izgradnji povjerenja da Iran zapravo ima miroljubive namjere sa svojim nuklearnim programom.