Naučnici upozoravaju
0

Svijetom bi se mogla proširiti opasna salmonela

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Naučnici su u petak upozorili da bi se svijetom mogla početi širiti super bakterija, soj salmonele otporan na antibiotike, pogotovo na ciprofloksacin, koji se obično koristi za liječenje takvih infekcija.

Naučnici su pozvali međunarodne zdravstvene radnike da poduzmu hitne mjere protiv superbakterije prije no što se ona počne širiti svijetom.

Opasna vrsta salmonele nazvana Kentucky pojavila se prvi put početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Evropi, Africi i na Bliskom Istoku. Posljednja istraživanja, objavljena u žurnalu Journal of Infectious Diseases, pokazala su da je prisutnost te salmonele posljednjih godina u Evropi sve veća.

Istaknuto je da se ljudi salmonelom mogu zaraziti ukoliko jedu nedovoljno kuhano meso i jaja. Simptomi su proljev, groznica i grčevi u trbuhu. U većini situacija zaraza nije opasna, ali može doći do hospitalizacije ili čak i smrti.

Studija je pokazala da je u Francuskoj, Britaniji i Danaskoj salmonelom Kentucky od 2000. do 2008. godine bilo zaraženo 500 osoba.

Trenutno je prisutno 2.500 vrsta salmonele. U većini slučajeva liječi se antibioticima, ali salmonela Kentucky je otporna na sve proizvode, zbog čega su naučnici zabrinuti, objavio je AFP.