{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smrtonosna bakterija skriva se u omiljenoj hrani žena?

F
3.6.2011. u 20:20
0
12
Smrtonosna bakterija skriva se u omiljenoj hrani žena?
0
Smrtonosna bakterija skriva se u omiljenoj hrani žena?
Foto: AFP
Porijeklo bakterije koja je u Evropi odnijela 19 ljudskih života mogla bi biti namirnica koju posebno cijene žene, jer su uglavnom one zaražene, istaknula je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
"Vjerovatno se radi o namirnici koju više vole žene nego muškarci", rekla je Andrea Ellis, epidemiologinja odjela za nadzor bolesti uzrokovanih hranom i za zoonoze u WHO na pres-konferenciji. Ona je odgovarala na pitanje o porijeklu bakterije Escherichie coli i razlozima koji bi objasnili znatno veću zaraženost žena.

Prema WHO-u 12 zemalja je upozorilo na slučajeve zaraze tom bakterijom koja izaziva krvarenja probavnog sistema i u najtežim slučajevima bubrežne probleme (hemolitički uremijski sindrom HUS). Prema podacima agencija France presse na temelju podataka koje su objavile vlasti, više od 2.000 osoba je oboljelo od početka epidemije. U Njemačkoj je umrlo 18 osoba, a 19. žrtava je umrla u Švedskoj.

Izvor i način prenošenja bakterije su i dalje nepoznati, a Rusija i Liban su zabranili uvoz povrća iz svih zemalja Evropske unije, koja za te mjere smatra da su u suprotnosti s pravilima međunarodne trgovine. WHO ne preporučuje uvođenje ograničenja u trgovini, naglasila je Ellis.

Ona je objasnila da postoji opsežna dokumentacija o zarazi E.coli koja je moguća s osobe na osobu. Prijenos s jedne na drugu osobu moguća je pri nedostatnoj higijeni, insistirala je ona i istaknula važnost pranja ruku.

Dodala je da uzimanje lijekova koji suzbijaju proljev nije preporučljivo jer usporava eliminaciju toksina, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: