To meso su američke zdravstvene vlasti ovih dana dovele u vezu sa zarazom jednom vrstom salmonele otporne na lijekove, od koje je između 1. marta i 1. augusta ove godine umrla jedna osoba, a oboljelo 76 u 26 saveznih država SAD-a, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.
U "Cargillu" ističu da su se na povlačenje ćurećeg mesa iz prodaja i na obustavu proizvodnje mljevene ćuretine u Springdaleu, odlučili iako se još prikupljaju podaci o čitavom slučaju i nema definitivnog odgovora o izvoru spomenute bakterije, poznate pod nazivom "s. hajdelberg".
Ova vrsta bakterije, otporne na mnoge antibiotike koji se uobičajeno prepisuju protiv salmonele, u opticaju u SAD-u je već decenijama.
Ovog puta je trećina njome zaraženih morala da bude hospitalizirana.
Iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju građane da meso dobro termički obrade, pri čemu bi finalna temperatura morala da iznosi najmanje 74 stepena Celzijusa.