Meso zaraženo salmonelom
0

SAD: "Cargill" povukao s tržišta 16 miliona kg ćuretine

FENA
Gigant iz sektora hrane, kompanija "Cargill" je dobrovoljno povukla iz prodaje s čitave teritorije Sjedinjenih Američkih Država ukupno 36 miliona funti (1 funta = 453,6 gr) mljevenog ćurećeg mesa, proizvedenog u pogonima ove firme u Springdaleu, u saveznoj državi Arkanzas.

To meso su američke zdravstvene vlasti ovih dana dovele u vezu sa zarazom jednom vrstom salmonele otporne na lijekove, od koje je između 1. marta i 1. augusta ove godine umrla jedna osoba, a oboljelo 76 u 26 saveznih država SAD-a, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

U "Cargillu" ističu da su se na povlačenje ćurećeg mesa iz prodaja i na obustavu proizvodnje mljevene ćuretine u Springdaleu, odlučili iako se još prikupljaju podaci o čitavom slučaju i nema definitivnog odgovora o izvoru spomenute bakterije, poznate pod nazivom "s. hajdelberg".

Ova vrsta bakterije, otporne na mnoge antibiotike koji se uobičajeno prepisuju protiv salmonele, u opticaju u SAD-u je već decenijama.

Ovog puta je trećina njome zaraženih morala da bude hospitalizirana.

Iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju građane da meso dobro termički obrade, pri čemu bi finalna temperatura morala da iznosi najmanje 74 stepena Celzijusa.