Benjamin Netanyahu
0

"Svijet mora zaustaviti pokušaje uništenja Izraela"

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters)
Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u ponedjeljak u Memorijalnom centru holokausta Yad Vashem u Jerusalemu da svijet mora zaustaviti nove pokušaje da se uništi država Izrael.
  • Postoji zlo u svijetu, koje se ne zaustavlja, već se širi , upozorio je Netanyahu na otvaranju izložbe originalnih planova nacističkih logora smrti Auschwitz-Birkenau.

Netanyahu je, uoči Međunarodnog dana holokausta, koji se obilježava u srijedu rekao da "postoje novi pozivi da se uništi jevrejska država" i da to nije samo njen problem, aludirajući očito na pozive iranskog predsjednika Mahmouda Ahmedinejada da se Izrael zbriše s mape svijeta.

  • To je zločin protiv Jevreja, zločin protiv čovječnosti, to je test čovječnosti. Vidjet ćemo u narednim sedmicama da li će se međunarodna zajednica pozabaviti tim zlom prije nego što se raširi, rekao je izraelski premijer, aludirajući na moguće oštrije sankcije protiv Irana zbog razvoja nuklearnog programa.

U Yad Vashemu je otvorena izložba "Arhitektura ubistva" koja uključuje 29 planova logora predatih Netanyahuu tokom posjete Njemačkoj u augustu prošle godine. Netanyahu je kasnije mahao tim dokumentima dok je govorio u UN da osudi Ahmedinejada što je holokaust označio mitom.

Izraelski premijer se osvrnuo i na porast antisemitizma u svijetu, o čemu svjedoči godišnji izvještaj Jevrejske agencije, objavljen u nedjelju.

On je istakao da svijet mora djelovati brzo da spriječi nastavak širenja laži i neosnovanog poricanja istine.

  • Danas postoje novi ljudi koji mrze Jevreje s novim razlozima za uništenje jevrejske države, rekao je izraelski premijer.

On je uporedio holokaust u Drugom svjetskom ratu, u kome je ubijeno šest miliona Jevreja, s namjerama Irana, iako nije direktno pominjao tu zemlju, prenose agencije.

Sjednica izraelske vlade u nedjelju bila je posvećena Danu sjećanja na holokaust.