{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Iz Auschwitza stiže poruka: "Nikad više!"

F
FENA
27.1.2010. u 14:43
0
20
Iz Auschwitza stiže poruka: "Nikad više!"
0
Iz Auschwitza stiže poruka: "Nikad više!"
Foto: AFP/File
U svijetu se u srijedu obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta, a u južnoj Poljskoj, na mjestu gdje je bio koncentracioni logor Auschwitz, tim povodom se okupilo 150 preživjelih logoraša i državnici iz 45 zemalja. Sa skupa je upućena poruka: "Nikad više!"
Specijalni gost skupa na mjestu logora Auschwitz-Birkenau bio je i aktualni izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Direktor Državnog muzeja Auschwitz Pjotr Civinjski rekao je povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta kako je to dan "kada posebno pomno moramo mislimo na budućnost" i da "moramo biti svjesni što ne smijemo činiti".

U izraelskoj delegaciji, koju je predvodio premijer Netanyahu, bio je i poslanik izraelskog parlamenta iz redova izraelskih Arapa – Muhamed Baraka, što je izazvalo kritike izraelske desnice.

Oni kažu da je prisutnost poslanika Barakea prilika da ovaj trenutak iskoristi za usporedbu holokausta s odnosom Izraela prema Palestincima danas.

Neki Palestinci su također izjavili da je ova posjeta Barakea neprimjerena u vrijeme visoke napetosti u odnosima Izraela i Palestinaca.

Ovaj zastupnik izraelskog parlamenta već dugo poziva svoje sunarodnjake Arape da priznaju strahote holokausta, prenio je BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: