Svijet
61

Šverceri na brodu zapalili više od 30 tona hašiša

Klix.ba
Šverceri su na brodu zapalili 30 tona hašiša u vrijednosti višoj od 60 miliona eura, kada ih je primjetio helikopter talijanske obalne straže.

Debeli oblak dima podigao se sa palube teretnog broda Gold Star, samo nekoliko minuta nakon što je iznad njega prošao helikopter talijanske obalne straže.

Devet članova posade broda registrovanog u Tanzaniji skočilo je u more, kako bi izbjegli hapšenje. Budući da su se nalazili kilometrima daleko od obale, vrlo brzo su uhvaćeni.

Talijanski carinici presreli su brod koji je isplovio sa sicilijanske obale, nakon što im je dojavljeno da prenosi veliki tovar narkotika. Brod je praćen nekoliko dana prije nego je operacija izvršena.

Pored helikoptera, u raciji je korišteno i nekoliko brzih patrolnih čamaca, a prilikom pretrage broda otkriveno je 30 tona hašiša, ukrcanog u Turskoj.

Talijanske vlasti navode da su posadu činili Sirijci i Egipćani, a prije nego su se ukrcali na brod, morali su zatražiti odobrenje tanzanijskih vlasti.

Vatrogasni čamci morali su ugasiti vatru na brodu, koji je odvučen u sicilijansku luku Sirakuza, gdje su i članovi posade zadržani do ispitivanja.

"Brod je presretnut nakon dojave da prevozi narkotike, ali nismo očekivali tako veliki tovar niti da će posada zapaliti brod. Bez sumnje su pokušali uništiti dokaze, kako ne bismo mogli pokrenuti slučaj protiv njih. Ipak, plan im je propao, vatra je ugašena, a droga je otkrivena. Devet osoba je skočilo u more, ali nisu daleko odmakli te su ih talijanski carinici morali spašavati. Brod je prebačen u luku, gdje će biti temeljito pretražen, a posadu će ispitati tužioci", izjavio je glasnogovornik talijanske carinske službe.