Svijet
77

Švedska: Maskirani huligani tukli izbjegličku djecu na željezničkoj stanici

Klix.ba
Grupa od 40 do 50 maskiranih muškaraca napala je migrante i njihovu djecu na željezničkoj stanici u Stockholmu. Kao razlog za napad navodi se smrt Aleksandre Mazer, koju je navodno ubio štićenik azilantskog centra u kojem je radila.

Dan prije napada grupa od oko 200 ljudi dijelila je ksenofobične letke na ulicama glavnog grada Švedske.

Kako je rekao Tove Hag, glasnogovornik stockholmske policije, na lecima su se nalazili podaci o mjestu i vremenu, kako je on nazvao, "masovnog premlaćivanja".

"Namjerno su došli na željezničku stanicu jer su znali da će tu naći najveći broj izbjeglica koje svakodnevno pristižu. Tukli su svakoga ko nije imao fizičke karakteristike prosječnog Šveđanina, a posebno su se okomili na djecu", rekao je Hag.

Daily Mail piše da je odgovornost za napad preuzela neonacistička grupa "Pokret otpora".

"Naša dužnost kao Šveđana jeste da odbraniti naše nekada sigurno društvo. Policija je očito odlučila ništa ne poduzeti, tako da je na nama da uzmemo stvari u svoje ruke i pobrinemo se za ovaj problem", pisalo je na flajerima koje je "Pokret otpora" dijelio na ulicama Stockholma.

Švedska policija privela je četiri osobe osumnjičene za učestvovanje u napadu, a još uvijek nema preciznih podataka o tome da li je bilo povrijeđenih.

Policija sumnja da je povod za napad bilo ubistvo 22-godišnje Alexandre Mezer radnice azilantskog centra, koju je navodno nasmrt izbo četrnaestogodišnji stanovnike ove ustanove.