Svijet
83

Švedska: Četrnaestogodišnji izbjeglica ubio uposlenicu azilantskog centra

Klix.ba
Azilantski centar u Molndalu (Foto: EPA)
Azilantski centar u Molndalu (Foto: EPA)
Jedan četrnaestogodišnji štićenik azilantskog centra u švedskom gradu Molndal nožem je ubio jednu uposlenicu te ustanove. Iz policije ne navode nacionalnost počinitelja ovog zločina.

Žrtva je imala 22 godine, a još uvijek nije poznat motiv ubistva.

"Napadi na usposlenike azilantskih centara postaju sve češći. Posebno otkako se dodatno povećao priliv izbjeglica krajem prošle godine", rekao je glasnogovornik policije grada Molndal Thomas Fuxborg.

Naime, švedsko ministarstvo unutrašnjih poslova rasporedilo je raspodjelu 4.100 policajaca za borbu protiv terorizma, izvršavanje deportacije imigranata, te nadgledanje azilantskih ustanova, piše Guardian.

"Prinuđeni smo odgovoriti problemima koji se javljaju u ustanovama za smještaj izbjeglica. Prije šest mjeseci nismo imali ovakvu situaciju, ali najnovija dešavanja potvrdila su nužnost ovakvih mjera", rekao je švedski ministar unutrašnjih poslova Dan Eliasson.

Švedska, nacija sa 9,8 miliona stanovnika, u protekloj godini primila je više od 160.000 stanovnika, što je čini jednom od država sa najviše primljenih izbjeglica u odnosu na broj stanovnika.