Svijet
0

Šveđani i Danci sve dalji od eura

FENA
Šveđani i Danci nikad nisu bili udaljeniji od prihvaćanja zajedničke evropske valute eura, što se dovodi u vezu sa sadašnjom krizom s kojom se suočava većina zemalja u eurozoni.

Prema posljednjim istraživanjima, 87,6 posto Šveđana se izjašnjava da i dalje treba zadržati nacionalnu valutu - krunu - odnosno da ne treba prihvatiti euro.

"Švedsko povjerenje u euro nikad dosad nije bilo tako nisko", kažu u institutu "Skop", koji je proveo anketu, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Slična je situacija i u Danskoj. U toj skandinavskoj zemlji se sada izjašnjava 71 posto građana da se zadrži nacionalna valuta - danska kruna.

"Dužnička kriza u Evropi imala je utjecaj na dansko javno mnijenje oko eura", kažu istraživači i podsjećaju da se u septembru "samo" 60 posto Danaca protivilo uvođenju zajedničke evropske valute, prenio je Tanjug.

Dvije skandinavske zemlje su se ranije na referendumima izjasnile protiv prihvaćanja eura iako je Danska član Evropske unije od 1973. a Švedska od 1995. godine.

One su sve do kraja ove godine uspješno odolijevale ekonomskoj krizi, mada se i one posljednjih mjeseci suočavaju sa usporenim privrednim rastom i prvim znacima recesije.