biznis
0

Trećina Francuza želi povratak na staru valutu

SRNA
Više od jedne trećine francuskih glasača želi povratak na staru valutu franak, jer euro vide kao "hendikep" za ekonomiju svoje zemlje, rezultati su istraživanja javnog mnjenja.

Nezadovoljstvo eurom poraslo je u Francuskoj i drugim članicama EU dok dužničke krize i visoka cijena spašavanja zaduženih zemalja i dalje remete finansijska tržišta i stvaraju sumnje u opstanak eura.

Oko 36 posto glasača u Francuskoj kažu da bi voljeli da napuste eurozonu i ponovo vrate franak, rezultati su istraživanja agencije Ipsos, koje je danas objavio list "Le mond", dok 60 posto kaže da Francuska treba da zadrži zajedničku evropsku valutu.

"Ovakav stav se očekivao od kada je počela kriza. Ideja sve više uzima maha sada kada 36 posto ljudi kaže da želi da Francuska napusti eurozonu", rekao je zvaničnik Ipsosa Vinsent Duso.

On je dodao da je kritika eura izraženija u Francuskoj nego u drugim zemljama.

Prema posljednjem istraživanju, 21 posto Francuza smatra da je euro loš za Evropu u odnosu na 19 posto Nijemaca, 12 posto Grka i 13 posto Italijana.

Isti izvor navodi da 45 posto glasača smatra da je euro hendikep za privredu njihove zemlje, u odnosu na 34 koji to vide kao beneficiju.
Takođe, 49 posto francuskih glasača vjeruje da treba ojačati fiskalna i budžetska ovlaštenja EU, u odnosu na 37 posto koji smatraju da zemlje člancie treba da imaju više ovlaštenja u tom smislu.

Većina glasača, koja je rekla da želi da napusti euro, pristalice su desničarskog Nacionalnog fronta, čiji je programski cilj ponovno uvođenje franka.

Više pripadnika radničke klase podržalo je povlačenje iz eurozone u odnosu na bolje plaćene i radnike administracije.

Istraživanje je provedeno 18. i 19. novembra, a obuhvatilo je 941 osobu.

Mogućnost povlačenja iz eurozone često se čuje u Grčkoj gdje bi povratak staroj valuti pomogao ublažavanju mjera štednje.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da bi napuštanje eurozone bilo pogubno po zemlju, a list "Figaro" piše, pozivajući se na bankarske analitičare, da će Francuska imati umanjen društveni bruto proizvod za 10 posto u naredne tri godine ako Francuska naputi euro.
Prema istraživanju u Holandiji, većina Holanđana vjeruje je zemlja trebala da ostane pri svojoj staroj valuti.

Prema jednoj televizijskoj anketi u Njemačkoj, koja je provedena prošlog mjeseca, 86 posto Nijemaca želi da Grčka napusti eurozonu.