Dnevnik Welt
0

Njemačka: Sve više građana želi povratak marke

FENA
Nešto više od polovine Nijemaca bi željelo da euro bude zamijenjen njemačkom markom, objavio je dnevnik Welt, pozivajući se na ispitivanje instituta TNS Emnid.

Za zadržavanje eura izjasnilo se 48 posto ispitanika, dok bi većina željela vraćanje nacionalne valute. Prošle godine je taj odnos bio obrnut.

Na promjenu mišljenja žitelja Njemačke u prvom redu je uticala dužnička kriza u eurozoni, ukazao je Welt.

Najveću privrženost njemačkoj marki iskazale su pristalice liberalne Slobodne demokratske partije (FDP, 70 posto), manjeg koalicionog partnera u vladi kancelarke Angele Merkel.

Za njima su pristalice glavne opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) (53 posto) i Ljevice (52 posto). Za euro su se izjasnili privrženici Hrišćansko-demokratske unije (CDU, 55 posto), kancelarke Angele Merkel i Zelenih (61 posto).

Podijeljena su i mišljenja Nijemaca u pogledu svrsishodnosti članstva zemlje u eurozoni - 46 posto ispitanika je odgovorilo da im lično to članstvo koristi, dok 40 posto smatra da prije postoje nedostaci, nego prednosti eurointegracije, prenosi Tanjug.

Najveći skepticizam u pogledu eurozone pokazale su pristalice FDP (69 posto je protiv) i SDP (46 posto), dok eurointegraciju podržavaju pristalice CDU (57 posto), "lijevih" (58 posto) i Zelenih (63 posto).