Istraživanje
0

Polovina Nijemaca želi da kancelarka Merkel ode 2013.

FENA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Polovina njemačkih birača ne želi da njemačka kancelarka Angela Merkel pobijedi na izborima 2013., a gotovo jedan od dvojice ispitanih Nijemaca smatra da se ona nije dobro postavila u krizi oko eurozone, prema rezultatima u srijedu objavljenih istraživanja.

Na pitanje žele li da kršćansko-demokratska čelnica osvoji treći mandat na izborima 2013., 50 posto anketiranih izjavilo je "ne", prema istraživanju Forse za časopis Stern. Istraživanje je također pokazalo da koalicija desnog centra Angele Merkel zaostaje za opozicionim socijal-demokratima i njihovim saveznikom Strankom Zelenih.

Samo 39 posto ispitanika želi da Angela Merkel dobije još jedan mandat na čelu vlade. Na polovini svog drugog četverogodišnjeg mandata, Angela Merkel izložena je napadima zbog načina na koji se bavila krizom u eurozoni. Prema istom istraživanju, 46 posto ispitanih Nijemaca smatra da Merkel nije na pravi način odgovorila na krizu, dok njih 42 posto podupire njene odluke.

Gotovo 87 posto ispitanika, u anketi koja je provedena od 27. i 28. oktobra prije nego što je grčki premijer George Papandreu odlučio raspisati referendum o paketu pomoći EU-a Grčkoj, ne smatra da će plan čelnika EU-a, donesen prošle sedmice, pomoći u rješavanju evropske financsjske krize, prenosi Hina.